Захарният диабет е хронично метаболитно-ендокринно нарушение, засягащо първоначално, метаболизма на въглехидрати, което се изразява най-вече с повишени кръвнозахарни нива. Захарният диабет бива I и II тип.

Първият тип се появява в млада възраст и се дължи на дефицит на инсулин, а вторият тип е характерен за по-напреднала възраст и е породен от намалена чувствителност за инсулин, при което инсулин се произвежда, но той не може да си „свърши работата“.

Макар диабетът да може да се контролира доста добре, в днешно време, е добре да сме наясно с по-сериозните усложнения. Едно от тях, които по-лесно можем да предотвратим е възпаленията и измененията по стъпалата.

Как захарната болест уврежда стъпалата

Високите нива на глюкоза в кръвта, с течение на времето, увреждат нервните окончания, а с това се намаля чувствителността и кръвоотока към долните крайници. Т.нар. периферна артериална болест, е свързана с нарушеното кръвоснабдяване, заради което възпалителните процеси се възстановяват по-трудно.

Споменахме и за нарушената сетивност. Липсата на усет за прекалено студено или топло, за болка и дразнене, намалява защитата на организма, като по този начин евентуални разранявания на ходилата могат да останат незабелязани за по-дълго.

Наистина ли диабетът променя формата на стъпалата

При повечето диабетно болни в напреднала възраст се забелязва редуциране на мастните възглавнични на стъпалата. Освен това пръстите на краката придобиват форма на чукчета. Тези промени, допълнително увеличават риска от развитие на рани, инфекции и некротични промени по кожата, в последствие.

Кои са най-важните и съществени стъпки в грижата за стъпалата

  • Избирайте обувки и чехли, които да ви бъдат максимално удобни и по мярка – Поради промяната във формата на пръстите, тесните обувки могат да доведат, много бързо, до възпаления на пръстите. Освен това, при носене на неподходящи обувки, често се забелязва образуване на мазоли и задебеления на кожата.
  • Избягвайте използването на самобръсначки и ножици в областта на стъпалата – Заради по-ниската чувствителност, може да не усетите еветуално порязване и малки „травми“ със самобръсначката, например.
  • Не използвайте превръзки, напоени с течности за разваряне на калус – При диабетиците, използването на тези продукти за излекуване на калус (задебелена кожа) може да доведе до образуването на по-големи язви, заради атресивността на препаратите към кожата;
  • Не изрязвайте ноктите си прекалено навътре;
  • Не оставяйте краката си неподсушени – Рискът от инфекции се повишава значително, когато кожата и всички гънки са влажни. Затова винаги след измиване или къпане, подсушавайте старателно краката си с чиста и мека кърпа;
  • Нанасяйте хидратиращ крем за крака вечер, преди лягане;
  • Не ходете боси;
  • Следете внимателно за температурата, с която се къпете – тя не бива да е прекалено гореща или ледена;
  • Преглеждайте стъпалата си ежедневно!