Мигрената е най-честото неврологично заболяване при възрастните. Най-често се характеризира с пулсираща болка в едната част на главата.

В пристъп на мигрена, човек обикновено прави всичко възможно, за да премахне болката, като се стига до прием на превишена доза болкоуспокояващи. Болкоуспокояващите не винаги помагат, а и освен това може да навредят на стомашно-чревния тракт и да „натоварят“ работата на черния дроб.

В днешната статия решихме да се спрем, по-конкретно, на някои естествени продукти, които доказано се справят със симптомите на мигрена.

Гинко билоба

Билката е изключително полезна за когнитивните способности, но също така е и едно от най-добрите растителни средства срещу мигрена. Чрез гинко билобата се регулира притока на кръв към мозъка.

Мента

Доказано е, че ментата има успокояващи свойства и редуцира болката. Продуктите и маслото от мента подобряват състоянието на синусите, които имат пряка връзка с развитието на мигрена.

Положителните ефекти на ментата се дължат на съставката ментол, която регулира притока на кръв, а освен това действа благоприятно срещу стомашни раздразнения.

Джинджифил

Ароматната подправка съдържа няколко съединения, които доказано помагат за облекчаване на болката. Според някои специалисти, ефектът на джинджифила може да се сравни с този на някои лекарствени средства, предписвани за мигрена.

Джинжифилът помага и срещу гадене и повръщане, като при някои хора, страдащи от мигрена, тези симптоми са съпътстващи състоянието.

Лют червен пипер

В тази подправка е открито веществото капсаицин, който взаимодейства с някои невропептиди, които играят роля при състояния на мигрена. Освен това, капсаицинът е известен и с противовъзпалителните си и подобряващи кръвообращението свойства.

Чобанка

Тази интересна билка е едно от най-изпитаните средства в борбата с мигрената. Счита се, че има силен ефект върху притока на кръв към мозъка и контролира спазмите.

Имайте предвид, че билката е силна и с нея не трябва да се прекалява, тъй като може да доведе до неприятни странични ефекти върху храносмилателната система.

Лайка

Лайката е добре позната на всички ни с релаксиращите ѝ свойства и тази слава не е напразна. Красивата билка има аналгетични и противовъзпалителни свойства.

Лайката се е използвала за успокояване на всякакъв вид главоболие още от преди стотици години.

Карамфил

Според някои билкари, карамфилът помага именно срещу пулсираща болка, каквато се изпитва при мигрена. Смята се, че дори аромата на подправката има болкоуспокояващи свойства.

Моминска вратига

Растението има доказано ефективен терапевтичен ефект срещу мигрена. В него е открито веществото партенолид, който има болкоуспокояващо действие.

То наподобява лайката, но някои експерти считат, че има по-силно успокояващо и спазмолитично действие.