Кучетата имат невероятни умения, но едно от загадъчните е способността им да надушват медицински състояния, като например някои видове рак, и опасно ниски нива на кръвната захар при диабетици.

За последните няколко години с тази своя способност кучетата спомогнаха за спасяването на живота на хиляди диабетици, тъй като действат като система за ранно предупреждение за хипогликемия. Но за първи път учените смятат, че вече са разкрили как кучетата успяват да надушат състоянието.

„Системата за предупреждение за опасни медицински състояния“ на кучетата работи като събуждат стопаните си или започват да лаят тревожно, когато тяхното ниво на кръвна захар се понижи до опасно ниски нива на хипогликемия – състояние, както е известно, което предизвиква треперене, загуба на съзнание, и ако не се окаже спешна медицинска помощ, може да се стигне до фатален изход.

Най-новите изследвания показват, че кучетата надушват разпространеният химикал изопрен, който може да се идентифицира чрез специален високочувствителен лабораторен анализ на химичния състав на нашия дъх.

Чрез масова спектрометрия, учените от университета на Кеймбридж изследвали химичния състав на вдишванията на 8 жени с диабет тип 1, като внимателно понижавали нивото на кръвната им захар до точката на хипогликемия, за да видят дали има някаква промяна в химичния състав на техните ексхалации, които кучетата може би улавят.

И открили, че изопренът се увеличава значително по време на хипогликемия, а при няколко от жените, участвали в изследването, дори нивото този химикал, дори се утроило.

Макар че това изменение може да бъде недоловимо за обонянието на хората,кучетата имат способността да улавят миризми при концентрации от около 1 част от трилиона, което е еквивалент за нас хората да доловим миризмата на 1 една чаена лъжичка захар в площ, равняваща се на размерите на 2 олимпийски басейна.

Учените обаче все още не са наясно защо човешкото тяло образува повече изопрен, когато нивата на кръвната му захар се понижат, като предполагат, че това може да е страничен продукт от холестерола, но са необходими допълнителни изследвания за потвърждаване на резултатите.

Проучването е ограничено по своя мащаб и затова са необходими допълнителни изследвания, преди със сигурност да можем да кажем, че кучетата са нещо като биосензори за опасни усложнения на някои заболявания при хората.

Но истинската полза от това изследване е, че се разкриват възможности пред учените за поставяне на медицински сензори на кучетата, които да послужат като основа за разработването на специални системи за ранно предупреждение за диабетици за развиващи се опасни състояния, без да е необходимо да се правят кръвни тестове, при които, както е известно, винаги съществува риск от разпространение на инфекция.

Най-вероятно тази способност на кучетата ще спомогне за създаването на нови тестове, които позволяват откриването на хипогликемия и съответно ще намалее риска от потенциално опасни за живота усложнения при пациенти, живеещи с диабет, отбелязва водещият изследовател, Марк Еванс.

Тестът за откриване на хипокликемия най-вероятно ще представлява своеобразен химичен анализ на състава на дъха, но пък ще замени настоящият, при който се взема кръв от върха на пръста, което освен, че е неудобно, е и болезнено за пациентите, и относително скъпо за администриране, а и както бе посочено по-горе винаги има риск от инфекция, тъй като се образува рана, която е входна врата за всякакви бактерии и микроорганизми.