Вече сме в разгара на есенния сезон, а някои от нас вече ударно усетиха сезона на грипа и настинките. Независимо колко се пазим и колко витамини сме изпили, не винаги можем да избягаме от тези неприятни състояния.
В днешната статия сме ви подготвили рецепти за някои от най-полезните билкови отвари, които ще ни направят по здрави…а и повечето са и доста вкусни. Затова се оправете и се ориентирайте бързо към билковата аптека.
При първи признаци на простуда
Необходими продукти:
- лайка - Matricaria, изсушена билка
- вода - филтрирана или изворна
- джинджифил – около 20 гр
- лимони – един резен
- мед - за подслаждане
Как да го приготвим?
В 200 мл вряща вода, добавяме 1 – 2 с. л. от лайката и оставяме под похлупак за 20 минути. След като лайката е пуснала своите полезни свойства настъргваме на ситно джинджифила, прибавяме мед и резен лимон.
За да се тонизираме
Необходими продукти:
- Суха мащерка
- 5 гр зелен чай
- Вода
Как се приготвя?
Сложете да се вари 500 мл вода. След като водата заври сложете мащерката и зеления чай да се запарят за 20 – 30 минути.
Препоръчваме ви да пиете чая на няколко пъти и избягвайте да го пиете в късните часове на деня, тъй като той тонизира.
За доброто здраве на респираторната ни система
Необходими продукти:
- Цвят от бял бъз – 2 чаени лъжици
- 250 мл вода
Как се приготвя?
Оставете билката да кисне да около 15 мин. Пйте отварата па 2 пъти на ден за 4 дни, след което си дайте 2-3 дни почивка.
Вкусна отвара от бъз за подсилване на имунитета
Необходими продукти:
- черен бъз - плод
- захар – около 500 гр – 600 гр
Как се приготвя?
Приготвяме си големи стъклени буркани от по 3 литра, които да са добре измити и подсушени.
Редим един ред от плодчетата бъз около 3-4 см и след това добавяме същият ред от захар (добре е редът със захар да е малко повече, особено ако сте почитатели на по-сладките напитки). След това повтаряме и редим още 3-4 см плодчета и отново захар.
Завършваме последния ред със захар, когато буркана се напълни.
Важно е да не е пълен догоре бурканът, защото в следващите дни съставките ще шупнат. Затова оставете около 2 сантиметра до затваряне.
Гърлото на буркана се затваря с марля, след което се оставя на тъмно място, което да е с нормална температура на въздуха. Веднъж на ден е необходимо да се бърка с дървена лъжица. Оставя се да престои за 40 дни.
Когато изминат 40 дни, сместа трябва да се прецеди и полученият сок да се налее в стъклени бутилки, които да се съхранят в хладилник. Съобразявайте количеството, тъй като не е добре да пиете от сок, престоял в хладилник няколко месеца.
Зрънцата също може да се използват, като се вземат по една супена лъжица на ден или се слага към закуската. Може да се добавят към смутита или кремчета.
Витаминна бомба за нашия организъм
Необходими продукти:
- черен касис - 1 малка купичка
- вода - 1 ч.ч.
- захар (или друг подсладител)- на вкус
- ЗА РАЗРЕЖДАНЕ на сиропа
- Газирана вода
- спрайт
- минерална вода
Как се приготвя?
Измиват се зрънцата черен касис, почистват се добре от дръжките и се поставят във висока кана или дълбока купа.Сипете малко вода и пасирайте до гладка смес.
Добавете захар на вкус или друг, подходящ за вас подсладител.
Разбърква се до нужната ви гъстота, прехвърляте в шише и в хладилника за бърза консумация.
Разрежда се със сода или обикновена минерална вода. Може да хапвате и така от сместта, ако не ви притеснява силния концентриран вкус.
Да се възползваме от дюлите, за да подсилим имунитета си
Необходими продукти:
- Добре узрели дюли – 500 гр.
- Пчелен мед – 3 с. л.
- Вода – около 1.2 л
Как се приготвя?
Измийте и почистете вкусните дюли. Нарежете ги на едри парчета и ги сварете в литър и двеста милилитра вода, докато станат много меки.След това всичко се пасира, като е добри да изчакате да изстине. Ако желаете, можете да прецедите получения нектар през едра цедка, за да бъде котсистенцията ощи по-гладка.
Към нектара от дюли добавете мед, за допълнително сладост и полезни вещества и поднесете в стъклени чаши
Арония за здрав имунитет и оптимално сърдечно здраве
Необходими продукти:
- арония - 2 кг
- захар – около 1 кг
- вода
- лимонена киселина - 2 ч.л.
Как се прави?
Плодовете арония се изчистват и измиват добре.Заливат се с вода в тенджера с похлупак и незалепващо покритие и се варят да омекнат добре плодчетата. Докато се варят е добре да ги разбърквате периодично.
Остават се да изстинат и се намачкват в емайлиран съд е, най-добре да се пасират.Посипват се със захарта и престояват захлупени с капак за едно денонощие на хладно.
На следващия ден се прецежда сиропът от арония през тензух.
Прибавя се лимонтузуто или още известно като лимонената киселина.
Сокът от арония се налива в бутилки, затварят се с капачки и се заварява.
Плодовете може да добавите към десерт.