Пандемията от новия коронавирус върна в общественото пространство терминът „нулевият пациент”.

Самото словосъчетание е доста образно, но от самия момент на появата на термина „пациент дзеро” често не се е прилагал напълно правилно.

Историята с COVID-19 не е изключение – отчаяният лов за първия заразен и за разпространителя е обявен неведнъж в много държави.

Защо? За да изясни как вирусът е попаднал в страната и кой е виновен за това. Научната мисия на търсенето съвсем не е в това.

Кои са нулевите пациенти и защо трябва да се търсят

„Нулев” ХИВ-заразен

Търсенето на самия първи заразен, от който започва епидемията на вируса на имунния дефицит и СПИН, се водят от 80-те години.

Началото на търсенето не съвпада с появата на самия вирус и неговото разпространение при човека. Така например, експертите смятат, че масовите случаи на ХИВ-инфекция вече са били налице в развиващите се държави.

Хората умирали от различни заболявания на фона на имунен дефицит, затова и случаите на летален изход не се обединявали в една група.

Първата тревога, свързана с имунния дефицит е обявена в САЩ в етап, когато болестта стигала до СПИН.

И започва търсенето на пациент нула, за да се разбере откъде се е появила инфекцията и как се е разпространявала.

Това важни етапи от създаването на ваксини и за профилактика както на текущото заболяване, така и на вероятни бъдещи.

Първият нулев скоро е открит. Според Рънди Шийлдс, разследвал през 1983 г. случаи на СПИН в САЩ, първи в Щатите става стюардът на канадската авиокомпания Гаетан Дюг.

Мъжът имал нетрадиционна ориентация и не скривал своята висока полова активност – броят на неговите партньори е повече от 250.

Шийлдс смятал, че стюардът хваща ХИВ след посещение в Хаити или в Африка и след това инфекцията започва да се разпространява из щатите.

Така се появява информация за еднополовите връзки като канал за активно разпространение на ХИВ.

Стюардът умира през 1984 г. и не доживява нито книгата, в която Шийлдс, го нарича първи разпространител на ХИВ, нито до момента, когато биологът Майкъл Воробей установява, че стюардът е обвинен несправедливо – ХИВ попада в САЩ много по-рано.

Оливър Пейбъс, професор от Оксфорд, заедно с колегите стига до заключението, че нулевият пациент с ХИВ изобщо трябва да търси в началото на миналия век.

Вирусът на СПИН идва от изядено месо на заразена маймуна

Някъде през 20-те години ловец от Конго изяжда месо от заразена с вируса маймуна и се заразява, макар и в някои медии да се предполага, че ловецът е имал полов контакт с животното. Учените определят тази версия като глупава.

Възможно е месото изобщо да не е изядено от ловеца. Следите от първите случаи на ХИВ се откриват в най-големия пристанищен град на Конго Киншаса, където както и в Ухан активно продавали дивеч.

Вирусът на имунния дефицит на човека, както е известно, това е мутиралият вариант на вируса на шимпанзето.

Съответно тези, които разчленявали и ядели маймуни били първите заразени. Впоследствие започнал да се разпространява чрез полови контакти – в пристанищния град платените ласки са доста търсена услуга, и започва да се разпространява с моряците и по железопътните линии.

Към настоящия момент посещаемостта на големия транспортен център стига до 1 млн. души годишно.

Ситуациите, когато приблизителната дата на поява на вируса, се оказва много по-ранна, отколкото се е смятало, не са за първи път. Колкото повече се развиват технологиите, толкова информацията се увеличава.

Търсенето на нулевите по отношение на ХИВ били слабо ефективни. Още през 1984 г. в Националния институт на рака в САЩ било установено каква е причината за СПИН и е направена прогноза, че ваксина ще бъде създадена за 2 години, но пълноценна терапия и ваксинация така и няма засега.

Тифозната Мери – когато улавянето на нулевия наистина помага

Тифозната Мери или Мери Малон е най-известният нулев пациент. Съвсем обикновена жена, тя живеела в щата Ню Йорк в началото на миналия век и била готвачка. И не боледувала от нищо заразно.

Заради нея обаче 47 души се заразяват с коромен тиф и трима умират. Мама Мери прекарва коремен тиф още докато е в утробата на нейната майка. Момиченцето се появява на бял свят здраво, пораснала, емигрирала от Ирландия в САЩ и започва да работи в предприятия, а също и в кухните на богати домове.

И щом започнела работела известно време след това някой се разболявал от тиф.

Локалните епидемии на болестта привличат вниманието на службите по санитарна профилактика. И се оказва, че там, където се появяват болни, Мери вече е била поработила известно време.

Смята се за невинна, принуждават я да си направи изследвания с помощта на полицията и заплаха за арест.

Нулевият заразен с коронавирус

Историята на поява на SARS-CoV-2 е сходна на детектив, дори и да не се отчитат конспиративните теории. Засега не може да се отговори на въпроса кога точно се появил вирусът. Съмненията, че може да е съществувал и преди декември 2019 г., стават все повече.

Така неотдавна от Париж заявяват, че нулевият пациент е бил в клиника още на 27 декември. Това се установява след нова проверка на биоматериалите на пациенти, преминали терапия на тежки респираторни заболявания.

Тези материали се съхраняват 4 години при ниски температури. Преди изследванията се смяташе, че новият коронавирус е дошъл във Франция в края на януари.

Нулев за Франция се оказва алжирец, който не просто дълго е живял в Париж, не е бил в Китай, изглежда, че не е имал явни контакти с китайци, а в Алжир последно е ходил през август 2019 г. и повече не е напускал Франция.

Всъщност не може да бъде наречен и той нулев за коронавируса, тоест вирусът циркулира във Франция още в началото на зимата.

Световната здравна организация призова всички държави внимателно да проверят историите на белодробните възпаления през декември и дори през ноември и да се установят контактите на първите заразени.

Целта е да се разбере как коронавирусът се е разпространявал в самото начало.

Испанските медии съобщават, че има изследвания, съгласно които първите заразени са били в Китай още през ноември. Затова и не може да се изключи вероятността от внасяне на коронавируса в Европа.

Кога е нулевият заразен в България

Що се отнася до първите случаи в Китай, то почти ежедневно се появяват нови данни – че всичко е започнало по-рано, не е на пазара и не е в лабораторията на Ухан, а в друг град, а това може да е и в САЩ. И все пак подобни информации изискват внимателна проверка.

Изследванията на антитела не потвърждават версии за ранни заразявания, поне не са и толкова масови. Ако заразените са били на Стария континент преди януари, то най-вероятно са били единични случаи.

В противен случай масовите епидемии биха започнали доста по-рано. Или пък при французина с алжирски произход изобщо не е бил новият коронавирус – както е известно от историята на болестта, на него отлично му помагат антибактериални препарати.

Ако пък вирусът се е разпространявал в Европа още в началото на зимата, защо 2 месеца не е имало болни? Почти до края на февруари в почти всички европейски държави е имало по около 50 болни, а след това започва не просто епидемия, а направо пандемия.

Възможно ли е в лабораторията да са допуснали грешка? Възможно ли е резултатът от изследването да е бил грешен?

Би помогнало разшифроването на генома на този декемврийски вирус от Париж – както е известно новият вирус доста бързо мутира.

Също би било полезно да се намери този пациент, да се направи изследване за антитела и точно да се открият неговите контакти.

У нас се предполага, че нулевият пациент е жена, която работи в Италия, и се прибира за отбелязване на рожден ден на неин роднина, оттам се заразяват нейните родители, като малко по-късно и двамата умират.

Това са само предположения обаче не са провеждани допълнителни изследвания, тъй като жената се завръща в Италия почти веднага след семейното празненство.