За красотата и здравето на косата е необходима не само специална грижа, но и редовно миене. Но докато миете косата си, шампоанът може да нанесе вреда не само на вашата коса. В неговия състав често има опасни за здравето компоненти.

За какво говорят обозначенията на опаковката?

Основното вещество, което създава миещ ефект, в шампоана е повърхностното активно вещество – ПАВ. Повърхностните активни вещества притежават свойството да взаимодействат с повърхността, да създават пяна, и помагат на водата да измие цялата мръсотия.

Без пяна е много трудно да се избавите от себума, от средствата за оформяне на прическата, праха и от други възможни замърсявания. Но именно тези вещества изсушават косата и кожата, като водят до накъсване и разслояване на косъма.

Дори ако производителят е изписал на опаковката, че шампоанът притежава омекотяващ и овлажняващ ефект, то погледнете съставът му.

Най-агресивните от веществата, влизащи в състава на повечето шампоани са Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate.

Това е основният проблем на всички евтини шампоани. Обилната пяна се смята за показател на качество, но именно тя показва, че вашият шампоан съдържа голямо количество агресивни миещи вещества.

Малко по-меко действат TEA Layril Sulfate и ТЕА Laureth Sulfate.

Най-безвредни ПАВ се смятат:

• Cocamidopropyl Betaine – използва се в детските шампоани;
• Decyl polyglucose – пенливо активно вещество от кокосови орехи и царевица;
• Кокамидопропил бетан (Cocamidopropyl Betaine) – произвежда се от мастни киселини на кокосовото масло и от вещества, съдържащи се в цвеклото;
• Глицерит кокоат – не само очиства, но и овлажнява косата и кожата на главата;
• Кокоамфодиацетат натрий;
• Окамидопропил сулфобетаин;

Количеството на всеки компонент в една порция може да се определи по това колко близо, той се намира до началото на списъка. Точните пропорции, разбира се, нито една фирма не би издала, тъй като това е тайната на производството.

Често за усилване действието на меките миещи средства в шампоана се добавя малко агресивно вещество или обратно, за да не действа евтиният шампоан твърде агресивно, синтетичните ПАВ се допълват от малко количество натурални.

Но във всеки случай този компромис е само начин за увеличаване на продажбите на продукта.

Освен миещи вещества шампоанът съдържа консерванти, оцветители и ароматизатори, които могат да предизвикат алергия при съответната предразположеност. Парабените, които се използват като консерванти, се смятат за канцерогенни и могат да нанесат вреда при попадане върху лигавиците.

Как правилно да избирате шампоан?

Най-безопасни са органичните шампоани и тези за деца. Дори ако се използват овлажняващи и подхранващи маски за коса, но се използва евтин шампоан, то ефектът от грижата ще бъде значително по-малък.

Всеки път при миене на косата, вие ще увреждате косъма отново и маската ще го възстановява, както и кожата.

Но миещият ефект на детския шампоан може да бъде значително по-слаб от вашето миещо средство. Освен това в състава на шампоана за жени влизат много важни терапевтични вещества.

Но първо, ефективността на всички други компоненти в шампоана, освен директното му предназначение – миещото, е доста спорна. Времето, през което компонентите да подействат на косъма в процеса на миене е много малко. Освен това, в комплекс с лаурилсулфат, например и други агресивни ПАВ, това благоприятно въздействие се напълно се неутрализира.