В хранителния режим на японците, продължителността на живота на които е една от най-високите в света, преобладават оризът и оризовите спагети.

Традиционната японска диета, богата на въглехидрати, но съдържаща малка мазнини, е „виновна“ за това, че жителите на японските острови средно живеят дълго и най-важното – в добро здраве.

Това заключение направили изследователи от Националния център по обществено здраве в Токио, чийто научен труд е публикуван в авторитетно британско медицинско издание.

Съгласно данните на американските разузнавателни служби – ЦРУ, японците по очаквана продължителност на живота за 2015-та година се намират на 2-ро място в света – след жителите на Монако.

Същевременно нивото на затлъстяване сред населението е около 3.5%, докато в САЩ е 35%, а у нас според различни оценки – около 20%.

Група японски учени след анализ на данните за начина на живота и на хранене на 80 хиляди жители на японските острови на възраст 45-75 години установили следните доста изненадващи факти за нас като европейци – тези хора нямат основания да се оплакват от влошено здраве – те не боледували от рак, нямало инсулти, не се наблюдавала исхемична болест на сърцето или хронични заболявания на черния дроб.

Здравните показатели на тези хора били наблюдавани в продължение на 15 години, същевременно под внимание били вземани и следните фактори – пол, възраст, индекс на телесната маса, ниво на физическа активност.

След многогодишните наблюдения учените достигнали до следното доста интересно заключение – колкото по-стриктно участниците в изследването следвали японските национални препоръки за хранене, толкова по-дълго те живели, и толкова по-нисък бил при тях рискът от настъпване на смърт, вследствие на обостряне на сърдечно-съдово заболяване, и на първо място от инсулт.

Ако трябва да бъдем по-конкретни, тези, които се придържали към традиционното хранене най-строго, били с 15% по-нисък риск в сравнение с тези, които се хранели както дойде.

Действащите японски национални диетични препоръки, приети през 2005-та година, отразяват кулинарната история на страната и предлагат високо потребление на зърнени, соеви продукти и на морски дарове.

Те са представени като пумпал или обърната пирамида, показваща колко от едните или другите ястия е необходимо да се изяждат на ден за поддържане на нормална физическа активност.

Като напитка на японците се предлага да пият обикновена вода или чай. Но в традиционното меню на японците преобладават ястията на основа на зърнени култури – орис, хляб, оризови спагети.

Предполага се, че на ден японците трябва да изяждат от 5 до 7 такива порции такива богати на въглехидрати ястия.

На второ място са ястията от зеленчуци – 5-6 порции дневно, след това са богатите на белтъци – месо, риба, морски дарове, яйца и соеви продукти – 3-5 порции дневно. Най-малко японците ядат плодове и млечни продукти – 2 пъти дневно.

През 2010-та година в препоръките е внесена поправка – Министерството на здравеопазването на страната на изгряващото слънце посъветвало японците да ограничат приема на въглехидрати до 50-65%, и да се постараят освен бял ориз да включат в диетата си и по-полезния и питателен кафяв ориз.

Японската въглехидратна диета е ефективна що се отнася до цялостното здраве на нацията, защото съчетава уникална комбинация от 3 фактора – високо качество на хранителните продукти, ниско съдържание в тях на вредни мазнини и физическа активност. Освен това японците ядат и много морски дарове, съдържащи полезните и незаменими омега-3 мастни киселини.