Оказва се, че след определена възраст, не строгата диета, а редовните физически упражнения помагат за намаляване на килограмите.

Проучване, в което участват 4999 американци от 20 до 70-годишна възраст, показва резултатите при хората, които правят диети и тези, които са по-активни физически, с напредване на възрастта.

„При понижена физическа активност на хора в по-напреднала възраст се наблюдава затлъстяване и наднормено тегло“, това са резултатите, които съобщава Ръсел Пейт от университета в Южна Каролина.

„Проведеното изследване показва, че увеличаването на тлъстините с възрастта не може да се обясни само чрез промените в качеството на храната. "

Пейт прави допълнителни проучвания, като черпи информация от „National Health and Nutrition Examination Survey“, където се измерва активността чрез акселерометър и се записва информация за теглото, индекса на телесна маса, обиколка на талията и качеството на храната.

Проследяват се и факторите като раса, етническа принадлежност, социално-икономически статус, тютюнопушене и други вредни навици.

Като цяло, нивата на активност при възрастните са по-ниски, според Американската асоциация за сърдечни заболявания.  Сред причините за тези резултати са заседналият начин на живот, технологиите и по-добрите възможности за масов транспорт.

При 69 % от възрастните се увеличава риска от наднормено тегло или затлъстяване, което предразполага към болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и репродуктивни проблеми.

Изследванията направени от Ръсел Пейт са публикувани, в последното издание на списание "Medicine and Science In Sports and Exercise". Спазвайки няколко съвета, можем значително да подобрим физическата си активност и да се предпазим от редица болести.

Използвайте стълбите

През 2008 г., швейцарско проучване установява, че  хората, които не използват асансьори и ескалатори, а се придвижват по стълбите, понижават опасността от преждевременна смърт с 15%.

"Резултатите показват, че изкачването по стълбите може да има положителен принос за общественото здраве", съобщава пред Би Би Си д-р Филип Майер.

Карайте колело по-бързо

Карането на колело като средство да се придвижите до работа е чудесен начин за упражнение, като същевременно спестявате от гориво. Темпото, с което се движите, е от голямо значение, според проучване в Копенхаген, в което вземат участие велосипедисти.

Мъжете които карат по-бързо живеят средно 5 години по-дълго от тези, които карат спокойно. При дамите, разликата е 4 години, в полза на тези, които ускоряват темпото.

Плувайте

Анализ на данните от „Aerobics Center Longitudinal” констатира, че мъжете, които плуват редовно, са изложени на 50% по-малък риск от ранна смъртност.

Забързайте темпото

Проучване през 2011г., установява, че хората, които се движат с темпо един метър в секунда или по-бързо, живеят по-продължително от по-бавно движещите се.

"Вашето тяло избира скоростта на ходене, която е най-подходяща за вас и това е скоростта, индикатор за здравето ви", обобщава пред „ My Health News Daily”, водещият изследовател д-р Стефани Студенски. "Да излезете и да се движите по-бързо, не означава, че непременно изведнъж ще подобрите шансовете си за по-продължителен живот", казва тя.

Упражнявайте се 15 минути дневно

Според повечето хора, за максимална полза от една добра тренировка трябва да се отделят 30 минути или повече.  Според проучване, проведено през 2011 г. и публикувано в агенция Reuters, 15 минути от ежедневните дейности, като бързо ходене или каране на колело, ще увеличат с три години продължителността на живота ни.