Негноен мастит - причини и симптоми
Здравна Енциклопедия

Негнойният мастит представлява възпалително заболяване, при което в патологични процес се въвличат млечните жлези.

Това възпаление се съпровожда с пропиване на тъканите на млечната жлеза със серозен ексудат или образуване в тях на инфилтративни изменения.

Прогнозата при това състояние е повече от 80% от случаите е благоприятна

Но при хронично протичане на тази патология съществува вероятност от преминаване в гнойна форма с развитие на декструктивно-некротични или гангренозни изменения.

Сред дългосрочните усложнения при това заболяване при това заболяване се открояват различни доброкачествени и злокачествени неоплазии.

Сред всички патологии от страна на млечните жлези на негнойния мастит се пада много голям процент.

В преобладаващия брой случаи тези изменения в тъканите се срещат при жените в репродуктивна възраст.

Но понякога тази възпалителна реакция възниква и девойки, а също и при жени в период на климакс.

Според статистиката около 90% от случаите се откриват при жени в период на кърмене. Ако се разгледа от друга гледна точка, то приблизително 90% от жените, които кърмят, страдат от това заболяване.

Въпреки че патологичният процес не се съпровожда с образуване на гной, в основата на неговото развитие лежи въздействието върху тъканта на млечната жлеза на инфекциозна флора.

Най-често негнойният мастит се предизвиква именно от стафилококи

Други бактерии, макар и по-рядко, но също могат да доведат до възникване на възпалителна реакция.

Съществуват редица фактори, които значително повишават вероятността от формиране на негноен мастит. Първо, това е съществуващата хранителна среда.

Когато говорим за хранителна среда, предполагаме застой на мляко в протоците на млечната жлеза. Застоят на кърма ще бъде обусловен от различни анатомични особености на протоците, нарушение на техниката на изцеждане на млякото и т.н.

Също важен момент е съществуващите в организма остри и хронични инфекциозни огнища, сред които патогенната флора се разпространява в областта на млечната жлеза.

Освен това, понякога инфекцията се разпространява от съществуващо напукване на зърната, а също и при други получени травми на млечната жлеза.

Сред другите предразполагащи моменти се отнася понижено ниво на имунна защита, различни новообразувания в тъканите на млечната жлеза.

Симптоми при негноен мастит

Клиничната картина при този патологичен процес се състои не само от местни симптоми, но и от обща интоксикация на организма. Оплакванията са от рода на повишаване на температурата до 38 и повече градуса.

Паралелно присъстват оплаквания за слабост, главоболие и мускулна болка, втрисане и т.н.

Обикновено това заболяване започва със серозна инфилтрация, а след това се присъединяват инфилтративни изменения. Задължително присъстват оплаквания за достатъчно интензивно изразена болка.

Болковият синдром значително се усилва при палпация или каквито и да е движения.

Постепенно нарастват симптоми като хиперемия на кожата на млечната жлеза.

При правилно подбрано лечение всичко може да приключи на този етап. В противен случай в млечната жлеза се отключват инфилтративни процеси.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагностиката на това заболяване се състои от общ преглед на пациентката, лабораторни и инструментални изследвания.

Задължително е необходимо провеждане на изследване на кръвта, в което присъстват признаци на възпалителен процес. От инструменталните методи водеща е ролята на ултразвуковото изследване.

Лечението на негнойния мастит предполага спешно назначаване на антибиотици на курсове с продължителност от около 2 седмици, при необходимо се продължават.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 156

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg