Двама маратонци починаха на известния полумаратон в Кардиф, Англия. Защо такива новини идват редовно? Спортистите, които бягат на дълги дистанции, изглеждат най-издръжливи и устойчиви, а тяхното сърце е просто желязно.

30-годишен мъж рухва веднага след финала пред очите на своята жена и 1-годишното си дете. А 20-годишен бегач почина веднага след края на състезанието, в което участвал заедно със своята приятелка.

Парамедиците, които осигурявали медицинското обслужване на маратона, не могли да им помогнат, и в близката университетска болница, където ги откарали, лекарите констатирали тяхната смърт.

Това било 15-то юбилейно издание. Организаторите обявиха, че състезанието е най-голямото за цялата му история, което донесло 2.3 милиона лири и че смъртните случаи са били първи.

Маратоните стават все по-популярни и масови състезания, и у нас включително. Как това може да се обясни?

Медицинският поглед

Внезапната смърт по време на маратон, а също и при бягане и ходене на дълги дистанции наистина се срещат и причините най-често са 2.

Първо, смъртта е свързана с хипогликемия – рязко понижаване на кръвната захар. Казано по-просто, при маратонците има голям разход на енергия, която идва основно от мускулите.

Когато запасите на тази захар в организма се изтощават и често не достига за мозъка. В резултат е възможно центровете, които осигуряват живота на организма, да преустановят дейност.

Темата за допинга първоначално възниква именно с такива смъртни случаи на маратонци на дълги дистанции. Те приемали уиски, а етиловият спирт способства за понижаване на нивата на кръвна захар.

Когато започнало изучаване на този проблем, се оказва, че виновен е алкохолът, който става и първият допинг, забранен в спорта.

Втората характерна причина за смърт сред маратонците, е свързана с исхемия на сърцето – недостатъчен приток на кислород с кръвта.

Възможно е да са съществували проблеми с кръвоносните съдове на сърцето, които по никакъв начин не са се проявявали в ежедневието.

А при бягане на дълги дистанции, когато потребността от кислород рязко нараства, те не могат да осигурят необходимия приток кръв. Това води до инфаркти или дори спиране на сърцето.

Според някои наблюдения внезапната смърт, свързана със сърдечни проблеми по време на такива състезания, при спортисти над 30 и повече години е свързана с исхемия или остър инфаркт на миокарда.

А при по-младите най-често виновна е генетиката. Това са такива наследствени заболявания като хипертрофична и дилатационна кардиомиопатия, аномалии на развитие на коронарните съдове, синдром на удължаване на QT.

Последната диагноза лесно се поставя с ЕКГ. Първите 2 с ехокардиография, но това не е необходимо при любителски маратони.

А вродените аномалии на развитие на съдовете на сърцето не се откриват, дори при професионални спортисти от високо ниво.

За тази цел трябва да се направи коронарография. Това е сериозно изследване, което е свързано с въвеждане на катетър в артериите. Прави се за диагностика на исхемична болест на сърцето и инфаркти.

Тъжните равносметки

Специалистите добре знаят, че екстремните натоварвания за издръжливост могат и хронично да навредят на сърдечно-съдовата система.

Така се случва при тези, които се занимават с бягане, ходене, триатлон, плуване, колоездене, всички дисциплини, свързани с дълги дистанции.

При редица хора тези натоварвания за екстремна издръжливост предизвикват измененията в двете предсърдия и в дясната камера. Възможно е да увеличат размерите си и да се развие фиброза – заместване на мускулната тъкан със съединителна.