Не всички четат внимателно листовките към препаратите, а трябва да го правят. Освен известните и предсказуемите странични ефекти там са описани и доста редки състояния.

Макар и шансовете за тяхното развитие да не са големи, все пак е възможно да възникнат. А сред много редките има и доста неочаквани – от някои лекарства расте коса, зъби, изчезват отпечатъците на пръстите или възникват спонтанни оргазми.

Кои са най-невероятните, но и напълно обясними от гледна точка на науката последствия от медикаментозната терапия?

Какви са неочакваните странични ефекти на лекарствата

Дълги мигли

Сред препаратите със странични ефекти тези срещу глаукома са може би най-известните. Капките за очи с биматопрост, често срещан страничен ефект е растеж на мигли. Те стават по-гъсти и обемни.

Благодарение на тази особеност активното вещество на капките започва да се използва в козметичната индустрия при производство на препарати, ускоряващи растежа на миглите.

Използването на лекарственото средство за тази цел изобщо не се препоръчва – освен че влияе на миглите, е и с доста по-неприятни странични ефекти.

От болест на Алцхаймер до растеж на зъби

При тестване на ново лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер неочаквано се установява, че сред неговите странични ефекти е изключване на ензима GSK-3. А това означава, че дентинът, твърдият материал под зъбния емайл, отново започва да расте.

Учените вече са провели експерименти върху мишки, и се оказва, че микроотворите в техните зъби зарастват под влияние на препарата от само себе си.

Макар и истинският научен пробив да все още много далеч, това откритие може да ни научи в бъдеще да отглеждаме недостигащите части на зъбите.

Идеален ефект за престъпници

Удивителен страничен ефект е открит при противотуморен препарат на основата на капецитабин. Откриват го не лекари, а полицаи от САЩ. Те се опитват да свалят сините отпечатъци от пръстите на мъже от Сингапур, и се оказва, че те нямат такива.

Сингапурецът приемал лекарство срещу рак, в страничните ефекти на които попада екзема, сухота на кожата, лющене. Всичко това води до изчезване на отпечатъците на пръстите.

Сини петна и мехури

Напроксен е активното вещество в състава на препарати, използвани от мигрена до възпаление. Има доста странен страничен ефект – рядко, но все пак се случва така, че ноктите и устните да посиняват.

Кожата не остава незасегната – на нея е възможно да се появят петна със син или пурпурен цвят. Ако добавим, че останалата кожа, заради препарата често избледнява, то общата картина е доста плашеща.

Действието на лекарствата също може да предизвика повишена тревожност, кошмари, изнервяне от най-малкото.

Все още не ви се струва страшно? Лекарствата имат едно, за щастие, много рядко последствие – синдром на Стивън-Джонсън, при който кожата и лигавиците се покриват не само с петна, но и с мехури.

Всички изброени ефекти са толкова редки, че препаратите на основата на напроксен, универсалните аналгетици с минимално влияние върху сърдечно-съдовата система, остават популярни вече повече от 40 години.

За възможността от развитие на тези специални странични ефекти трябва да се знае, за да се потърси своевременно лекарска помощ.

Приапизъм и далтонизъм

Силденафил – активното вещество на широко използван препарат Виагра и редица аналози също са с разнообразни странични ефекти.

Например, нарушение на остротата на зрението и объркване на цветовете, обикновено син и зелен. Но най-неприятният страничен ефект е приапизъм, състояние на продължителна и болезнена ерекция, при която е необходима спешна лекарска помощ.

Ако от срам се отложи посещението на лекар, то е възможна некроза на тъканите, и е необходимо провеждане на ампутация на органа.

Този деликатен проблем може да се предизвика от някои невролептици и антидепресанти, например, традозон.

Лекарите напомнят, ако ерекцията е повече от 4 часа, е необходима спешна медицинска помощ.

Объркването на цветовете и приапизма не са единствените неочаквани странични ефекти – има съобщения, че пиенето на виагра може да оцвети цветът на урината в синьо. Причината за това е не в активното вещество, а в обвивката на сините хапчета.