Около 150 млн. души по света носят контактни лещи. Те са отлична алтернатива на очилата – незабележими са, не падат и не се чупят. Освен това, използвайки ги, хората със зрителни нарушения се избавят от проблеми като:

  • Свиване на полезрението;
  • Изкривяване оптичното поле;
  • Запотяващи стъкла;
  • Натиск от рамка на областта на носа и ушите;
  • Невъзможност да се практикуват определени видове спорт.

На пръв поглед изглежда достатъчно да ги извадим от кутията и да се научим правилно да ги поставяме на очите, за да са всички проблеми зад гърба ни.

Използването на това средство без консултация с лекар офталмолог води до неблагоприятни последствия.

На какви рискове за здравето ни излагат контактните лещи

Контактните лещи крият следните опасности:

  • Развитие на синдром на сухото око, може да е конюнктивит – това усложнение може да се определи като често. Проявява се на фона на носене на непроницаеми за въздух мръсни лещи. Очите се зачервяват, и ако лещите не са подбрани по размер. Проблемът може да се предизвика от увреждане на роговицата, алергия към разтворите, в които лещите се намират.
  • Ерозия на роговицата – патологично разрастване на съдовете, което се развива, поради дългото носене на лещи от видовете с минимална въздушна проницаемост. Също с подобна ситуация можем да се сблъскаме, ако оставим лещите за през нощта и превишим времето за тяхното използване – заради това се развива състояние на продължителна хипоксия, недостиг на въздух на роговицата.
  • Оток на роговицата – това може да стане реакция на токсични разтвори, така че за избора на течността, в която се слагат лещи за съхранение, трябва да се следи внимателно. Също симптомът се появява, ако носим лещите през нощта. За този проблем сигнализира появата на дискомфорт в очите, замъгляване на зрението както на постоянното, така и на периодичното, размазаното зрение.
  • Фоликулярен конюнктивит – възможно е да се появи на фона на дълго носене на неправилно подбрани лещи. Също причина може да е индивидуална непоносимост. В този случай признаци ще бъдат зачервяване на очите, усещане за пясък в тях и мъгла.

При поява на такива последствие е задължително да се консултираме с лекар, за да не прераснат болестите в хронични.

Правила за безопасност

За да не се навреди на очите е важно да се отчитат редица нюанси. Първо, за начало следва да се обърнем към лекар за консултация за подбор на оптимални лещи. Специалистът ще оцени остротата на зрението, състоянието на клепачите и роговицата, за да провери дали няма противопоказания.

Също при преглед се оценява състоянието на очното дъно и се определя патологията, нуждаеща се от корекция – късогледство или далекогледство.

Въз основа на тези данни лекарят може правилно да избере подходящи лещи с отчитане на тяхната сила, измервана в диоптри и радиусът на пречупване на светлината.

Второ, необходимо е да се запознаем с инструкцията за приложение и правилата за носене на лещи.

Така, преди сваляне или слагане на лещи е необходимо задължително ръцете да се обработят – за начало да се измият със сапун, специално внимание следва да се обърне на зоната на възглавничките на пръстите, на сухо да се изтъркат с кърпа, от която не трябва да остават власинки.

Ако тези правила се пренебрегнат, на лигавицата на окото е възможно да попаднат патогенни микроорганизми, които могат да предизвикат възпаления и бактериални инфекции.

Не трябва да се забравя и за редовното почистване на лещите. Те предпазват очите от прах, пясък, фини частици. Затова периодично следва да се почистват с дезинфекциращ разтвор.

Ежедневно е необходимо да се обработва и почиства съдът, в който се съхраняват лещите. Това също трябва да се прави със специален разтвор за почистване. След обработка съдът за лещите да се подсушава добре.

Важно е да се следи за срока на носене на лещите – не трябва да се използва по-дълго, отколкото е определил производителят. Всеки модел има свое ниво на устойчивост към белтъчни отлагания и замърсявания. Освен това различните марки се отличават и по въздушна непроницаемост. През старите лещи кислородът не минава.

Специално внимание следва да се обръща при носенето на лещите по време на сън – необходимо е да се свалят, дори и при краткотраен сън, в противен случай могат да се развият инфекции и възпаление.

При спортуването носенето на лещи няма ограничения, но все пак с тях не трябва да се плува в морето и в басейн с хлор.