Зимата е време за разнообразни инфекции. И някои са доста неочаквани. Например, стомашните отравяния обикновено се свързват с летните месеци. Съществува инфекция като норовирус.

Какво представлява, кого застрашава и може ли да се предотврати

Патологията, която неофициалното название болест на зимното повръщане – това не е нищо друго, а норовирусна инфекция, тоест чревен проблем. Въпреки това название, сезонността на това заболяване е есенно-зимна и пролетна, а пикът на заболеваемостта се пада през декември.

Вирусът се предава по няколко начина:

 • Воден;
 • Хранителен;
 • Въздушно-капков;
 • Контактно-битов.

Така че следва да се прояви особено внимание към този проблем. Защитата от него трябва да е комплексна.

Рискова група

Най-често от тази инфекция страдат деца на възраст до 11 години. Но това не означава, че другите са защитени, възрастните също могат да прихванат вируса. При тях обаче предимството е, че болестта протича по-леко, отколкото при деца.

Как се разпознава

Това заболяване може да се определи като доста бързо развиващо се – симптомите се проявяват още в първото, второто денонощие от момента на заразяването.

Както става ясно от неофициалното наименование на болестта, основен неин признак е повръщането, което може да бъде както еднократно, така и няколко пъти.

Освен това сред честите признаци на патологията също са:

 • Диария;
 • Болки в корема;
 • Слабост;
 • Световъртеж;
 • Загуба на апетит.

Ако проявленията на заболяването не са ярко изразени, тоест присъства просто неразположение, но не твърде безпокоящо ни и без ярки симптоми, то е възможно да отшуми от само себе си.

Все пак обаче трябва да се отиде на лекар, за да се изключат отложените последствия. Ако обаче симптомите на болестта са добре изразени, е необходимо да се извика лекар, а не да се опитваме да се справяме сами.

И това е важно – независимо от възрастта, тази патология не трябва да се подценява.

Какви са начините за справяне

При болестта на зимното повръщане една от мерките на лечение ще е задължително възстановяване на баланса на течностите в организма.

С повръщане и диария тялото губи течности и това се последва от обезводняване, което може да е опасно за живота. Също при преглед от лекар се прави оценка на общото състояние и назначава симптоматично лечение – например, изписва препарати за понижаване на температурата при необходимост, и също патогенетично лечение – корекция на процесите, развиващи се поради определена причина, предизвикали заболяването.

За да мине всичко без последствия, лечението задължително е необходимо да е в този обем, който е определен от лекаря.

Самолечението е недопустимо, а всички допълнителни мерки, например, от групата на народните, типове отвари и билки, необходимо да се съгласуват с лекуващия лекар.

Профилактични мерки

Норовирусната инфекция по възможност е по-добре да се постараем да я предотвратим.

Основни правила за профилактика са:

 • Спазване на правила за лична хигиена – касае за внимателно миене на ръце по всички правила и то трябва да е често;
 • Добро измиване на плодове и зеленчуци;
 • Пиене на качествена питейна вода – във всички населени места у нас водата, която тече от чешмите у дома се изследва периодично, затова може да се направи препоръка да се пие вода от чешмата, ако сме си у дома. Все пак при необходимост може да се премине към бутилирани варианти.

Последното правило е важно да се спазва по отношение на деца, тъй като според някои данни, всеки трети случай се пада на деца до 5 години.

През настоящия сезон на късната есен и началото на зимата, особено и при периоди на продължително дъждовно и мрачно време, недостиг на слънчева светлина, имунитетът, дори и на здравите хора, леко се понижава.

В такива случаи ставаме по-уязвими на инфекции, включително и на такива, които не очакваме да са през този сезон. Чревните инфекции са по-характерни за летните месеци, когато досегът с развалена храна от високите температури, е много по-вероятен, но и сега при тази ситуация, също рисковете да се сблъскаме с нещо подобно се повишават.