Когато човек започне да спазва диета и да тренира до изтощение във фитнеса, обикновено се мисли само за корем, крака и ръце. За стъпалата не се споменава или поне те остават извън обсега на вниманието ни.

Когато започнем да правим опити за отслабване е важно да отчитаме всичко. Затова и преди да се заемем със свалянето на излишните килограми, е добре да се обърнем към ортопед.

Според статистическите изследвания у нас през последните години броят на хората с наднормено тегло се увеличава. Тази диагноза се поставя въз основа на индекса на телесната маса.

За потвърждаване на диагнозата е необходимо да се проведе изследване на състава на тялото, като се направи оценка на количеството мускулна тъкан, мазнини и вода.

Причините, поради които у човек се развива затлъстяване са обединени от две групи:

Фактори, предизвикващи първично затлъстяване – към тях се отнасят  преяждане, заседнал начин на живот, липса на двигателна активност.

Фактори, предизвикващи вторично затлъстяване – ендокринни или генетични заболявания, прием на лекарствени препарати.

Наднорменото тегло увеличава натоварването на всички отдели на опорно-двигателния апарат, но най-много страдат стъпалата.

Причината за това е, че те поемат върху себе си цялата тежест на тялото. При увеличаване на теглото намалява възможностите на стъпалата да са амортисьори, което на свой ред води до проблеми със ставите на краката и на гръбначния стълб.

Как наднорменото тегло влияе на стъпалата

Стъпалата имат продълговат свод. Това е извита като дъга долна част на стъпалото, разположена между възглавничката на големия пръст и петата.

Най-често именно продълговатият свод на стъпалото страда от наднорменото тегло. Под нарастващата тежест тази дъга вече не е толкова изразена и се формира плоскостъпие.

Това състояние създава немалко проблеми, сред които:

 • Дискомфорт и болезнени усещания по време на ходене и бягане;
 • Понижаване на функциите на стъпалата да бъдат амортисьори;
 • Намаляване на стабилността на глезенната става;
 • Затруднения при задържането на равновесие.

При наднормено тегло тялото на човек се старае да компенсира натоварването върху опорно-двигателния апарат, като се изменя биомеханиката на движенията – походката.

При ходене хората със затлъстяване често се навеждат напред, измествайки натоварването върху предната част на стъпалото.

Постоянното прекомерно натоварване води до развитие на фасциит на стъпалото – възпаление на връзките, които поддържат свода на стъпалото.

Симптоми при фасциит на стъпалото

 • Болка в областта на петата, която се усеща най-силно сутрин – при първите стъпки, след събуждане.
 • Болка в петата след продължително стоене или физическа активност;
 • По-рядко се среща болка, която се разпространява към възглавничките на пръстите на стъпалата.

Още един често срещан проблем на стъпалата, срещащ се при затлъстяване е валгусната деформация на големия пръст на стъпалото, казват й кокалче.

Преразпределение на натоварването води до това, че ъгълът между големия и втория пръст на стъпалото става по-остър, което води до образуване на костен израстък в основата на големия пръст.

Знаейки за проблемите със стъпалата, които предизвиква наднорменото тегло специалистите ортопеди препоръчват да се провери състоянието на стъпалата, преди да се пристъпи към занятия със спорт и друга физическа активност за отслабване.  

Как да тренираме при проблеми със стъпалата

Първо, следва да се избягват активни ударни натоварвания върху долните крайници. За предпочитане е ходенето и на първо време да не се бяга, както и да се скача по време на тренировки.

След като теглото на тялото ще се понижава, интензивността на упражненията може да се увеличи.

Второ, е необходимо правилно да подберем спортни обувки:

 • Обувката да е с подходящ размер и да не притиска пръстите на краката;
 • Подметката да е с добри амортизиращи свойства и да е достатъчно еластична;
 • Глезенът и петата да са здраво фиксирани;
 • Желателно е да се предпочитат материите, които пропускат въздух за осигуряване на вентилация, докато тренираме.

Трето, необходимо е използване на специални ортопедични стелки, които могат да коригират натоварването върху стъпалото не само по време на спорт, но и в ежедневието. Видове ортопедични стелки:

 • Ортези с пълен контакт – стелки, които влизат в пълно съприкосновение с цялата повърхност на стъпалото;
 • Полуортези – поддържат определена част от стъпалото.

Изборът на подходящият тип стелки може да се направи само от специалист ортопед, който ще оцени структурните и функционалните изменения на стъпалата и ще подбере правилно коригиращо лечение.

Това ще позволи на хората, страдащи от затлъстяване, да избегнат неприятните усещания и дискомфорт по време на физически натоварвания.