Спазването на лична хигиена гарантира отлично здраве и добро настроение, така се чувстваме добре в собствената си кожа.

Какви лични вещи трябва да се сменят по-често от обикновено

Всеки лекар е готов допълнително да припомни за важността на следването на тези правила, ежедневно вземане на душ, миене на зъби 2 пъти дневно, както и на ръцете преди ядене.

Достатъчно ли е това обаче, за да бъдем здрави? Има предписания и норми, които човек от незнание нарушава и такива, които се отнасят за личните вещи, продължителността на тяхната експлоатация и сроковете за смяна.

Четка за коса или гребен – колко често трябва да се сменя

Всяка жена знае колко трудно е да си избере четка за коса или гребен, които да отговарят на всички изисквания.

Понякога четката за коса дере скалпа, а някои отказват използването на това приспособление за активно електризиране на косата.

Проблемът е, че четката за коса е идеална среда за размножаване на гъбични микроорганизми.

Ако в нея се натрупат косми, прах, мръсотия и остатъци от козметични средства, то това възпрепятства плавното ѝ преминаване през косата.

Освен това продуктите от жизнената дейност на тези микроорганизми влизат в контакт със скалпа и с косата и е възможно да доведат до раздразнение и увреждане.

Разбира се, редовното миене помага за избягване на тези неприятни последствия, но четката трябва периодично да се сменя.

Четка за зъби – развъдник на бактерии и други патогени

Използването на четка за зъби повече от 3 месеца - в никакъв случай не трябва да се допуска, тъй като с времето по космите се натрупват бактерии от устната кухина, които имат всички условия за нормално размножаване – повишена влажност, липса на светлина и кислород.

Препоръчително е четката да се насапунисва след употреба и така да се остави до следваща употреба. 

Спарче – защо трябва да се пере

На здравето на човек оказва влияние не само храната, но и начинът на живот. Съвсем неотдавна светът научи за вредата от честите водни процедури със сапун, а днес се предлага да спрем да използваме този необходим и много важен за ваната аксесоар като спарчето.

Това средство е идеална среда за размножаване на патогенни микроорганизми. Желателно е със спарче да не се почиства лицето и особено интимните части на тялото за предотвратяване появата на раздразнение.

Освен това, спарчето в никакъв случай не трябва да се оставя на дъното на ваната, необходимо е добре да се подсушава след всяко използване и редовно да се пере в пералня.

Още един начин как да запазим чисто спарчето – е да го накиснем във вода и да го сложим в микровълнова фурна на всеки 30 секунди. Това средство за интимна хигиена е веднъж на всеки 2 месеца.

Колко често трябва да се сменя спалното бельо

Отдавна отминаха времената, когато спалното бельо беше сменяно веднъж на 2 седмици и се переше ръчно в най-близкия водоем.

С появата на автоматичните перални машини проблемът с прането отпадна от само себе си, но някои хора продължават да го сменят по-рядко от веднъж седмично.

1/3 от денонощието контактуваме с тъканта, която поема пот, събира на повърхността загинали кожни клетки, които са развъдник на акари и на гъбички.

А някои предпочитат да спят и голи, затова спалното бельо е своеобразна тяхна дреха. При положение, че си сменяме дрехите веднъж на ден, най-много 2 пъти, така постъпва със спалното бельо.

Собственото легло може да стане източник на вируси и инфекции, особено ако човек обича да яде в леглото, да чете новини в интернет и да не вижда нищо лошо в това да споделя леглото със своя домашен любимец.

Хавлии – кога стават опасни за здравето

Хавлиите са почти винаги основната част от вещите за пране – за баня, лицеви, памучни за ръце. Повечето от нас се стараят да ги сменят редовно, но все пак и забравяме доста често.

Дори и след къпане по тялото остават остатъци от пот и мръсотия, в които при условия за повишена влажност се размножават най-различни микроорганизми.

Що се отнася до памучните хавлии, при всяко къпане трябва да се използва чиста, а за това, че всеки трябва да си има собствена, няма нужда дори и да се споменава.