Съвсем скоро всички хранителни и зеленчукови магазини ще се „обагрят“ от красивите цветове на тиквата. Определено този вкус не е за всеки, но едно е сигурно – тиквата е изключително полезна за нашето здраве.

Ето, че е време да насочим вниманието към символа на есента, а пък кой знае – може и да спечелим нови фенове на тиквата.

Защо тиквата е полезна?

 • Тиквата има много високо съдържание на каротиноиди, които имат антиоксидантни свойства, чрез което ни предпазват от образуването на злокачествени образувания.
 • Тиквата съдържа витамини, които подобряват работата на нервната ни система. Това са именно витамини от В група, които изобилстват в съдържанието ѝ. Повечето витамини от В-комплекса не се складират в организма ни, което налага редовния им прием чрез храна или под формата на добавка.
 • Освен за правилното функциониране на нервната система, тези вещества поддържат косата и кожата ни здрави и поддържат здравето на черния дроб.
 • Тиквата се препоръчва за превенция срещу очни заболявания и предпазва от намалено нощно виждане (кокоша слепота). Тя съдържа доста повече бетакаротин от морковите, който я прави подходяща за хора със зрителни увреждания или работещите с компютър по цял ден.
 • Благодарение на високото съдържание на калий, тиквата предпазва от редица сърдечно-съдови заболявания. Семките, пък съдържат вещества, които се използват в производството на лекарства за сваляне на холестерола. Това ги прави един от най-добрите натурални методи за сваляне на нивата на лошия холестерол.

От тях се извлича и олио, което подобрява състава на кръвта.

 • Тиквата е нискокалорична и може да бъде част от режими за редуциране на теглото. Тя потиска чувството на глад, а в същото време ускорява метаболизма и изхвърлянето на шлаките от стомашно-чревния тракт.

Установено е, че тиквените семки съдържат повече протеини от фъстъците, което е още един плюс за хората спазващи хранителен режим.

 • При диабет тиквата е силно препоръчителна, защото снабдява организма с полезни фибри, минерали, витамини и „бавни“ въглехидрати. Тя поддържа стабилни нива на глюкозата в кръвта и затова се препоръчва на диабетно болни.

Освен това тиквата съдържа микроелементи, които повишават нивата на бета-клетките на Лангерхансовите острови, отговорни за производството на инсулин.

 • Тиквата е много полезна и за хората, оплакващи се от стомашно-чревни проблеми, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, колит или гастрит. Препоръчва се да се консумира не варена, а печена, тъй като така се запазват по-добре, някои важни съставки.

Семките, пък, са изпитано слабително средство. 

 • Благодарение на високото съдържание на витамин Е, тиквата стимулира нормалното функциониране на половите жлези и, дори се смята, че предпазва организма от стареене.

Отдавна е известно, че тиквените семки са доказал се афродизиак, тъй като подпомагат оросяването на органите с кръв.

Интересни факти за тиквата, които може би не знаете

 • Много хора се чудят дали тиквата е плод или зеленчук. Оказва се, че на този въпрос не може да се даде еднозначен отговор, защото тиквата спада към интересна група наречена плодови зеленчуци.

Това се дължи на факта, че тя има качества на плод и зеленчук едновременно.

 • Пюрето от тиква е едно от първите пюрета, с които е препоръчително да се захранват бебетата след периода на кърменето.
 • В древен Китай на младоженците се е подарявала тиквакато пожелание за плодовитост и голямо поколение.
 • В Лаос съществува легенда, според която местен праведник бил предупреден, че предстои потоп, благодарение на което той се скрил със семейството си в голяма тиква.
 • Няма по-класически образ за Хелоуин от този на блестяща издълбана тиква, поставена до входа на къщите. Идеята се корени в келтския фестивал „Самхейн”, който се е празнувал на 1 ноември и е послежил за вдъхновение на много от традициите на съвременния Хелоуин.

Вярвало се е, че в навечерието на „Самхейн”, 31 октомври, духовете на мъртвите се смесват с живите и обитават улиците. За да се предпазят от тези изгубени души, хората се маскирали по плашещ начин и издълбавали ужасяващи лица върху зеленчуци, като цвекло, ряпа и тиква

 • 80% от добива на тикви в САЩ се случва през месец октомври. Това са приблизително 800 млн. тикви от 1 милиарда тикви, отглеждани в САЩ всяка година.
 • Според книгата на "Гинес", Бени Майер от град Лудвигсбург в Германия, през 2014 г. е поставил рекорда за най-тежка тиква в света, тежаща 1050 кг.
 • Преди да си купите тиква, уверете се, че тя има „дръжка“, защото тикви без дръжка понякога могат да се окажат негодни за консумация. Тиквата трябва да се усеща по-тежка отколкото изглежда, а ако при почукването с ръка удари на кухо, то моментът за консумация е настъпил.
 • Тиквата е от същото семейство, към което принадлежи и краставицата. Това е доста изненадващо, предвид вида им.
 • Тиквата може да бъде отглеждана по всеки континент в света, с изключение на Антарктида.
 • В Перу и Мексико хората познавали този плод още преди около 8 000 години, а след като Америка била открита, плодовите зеленчуци стигнали и до Европа.