Човек си хапе устните или бузите неволно. Обикновено тази реакция възниква на фона на стрес и вълнения. Лекарите отбелязват, че такова въздействие върху тъканите има редица отрицателни последствия.

Какви са те и как да се избавим от тях

Защо се появява този навик

Неволното хапане на устните и на бузите е характерно както за деца, така и за възрастни. Причините за развитие на това явление обаче са различни. При децата подобен навик се формира под въздействието на недостатъчно похвали, прегръдки и целувки от мама.

Неволните движения с времето преминават в навик.

Съществува мнение, че устните способстват за изразяване на чувства на човека. И затова те първи се подлагат на въздействието при нервно пренапрежение.

Така например, неуверените в себе си хора, които сериозно се вълнуват, могат да си хапят както устните, така и бузите.

Навикът в детска възраст се развива на фона на следните фактори:

  • Липса на внимание;
  • Недостатъчно проява на любов от страна на родителите;
  • Постоянно усещане за стрес;
  • Чести нервни сривове.

На много от нас е познато усещането, когато сме си прехапвали устните и бузите, за да не се разплачем или за да не се ядосваме, когато има провокиращ фактор.

В случай на прекомерно чести повторения това се превръща в навик. Такъв може да се формира и при възрастни.

При възрастните подобен навик се формира, когато им е трудно да се контролират емоциите и изпитват емоционален дискомфорт.

Или човек е привлечен от нещо, или се е потопил в решението на някаква важна за него задача, когато активно протича мисловен процес, подчертава лекарят.

Също навикът за прехапване на устните и на бузите може да се прояви, когато човек се е потопил в активен мисловен процес.

Тази манипулация позволява по-лесно да се съсредоточим. Има и такива, които си засмукват и прехапват върха на езика в моментите, когато са най-съсредоточени, а има и такива, които си хапят устните и бузите.

Опасност на навика

Въпреки привидната безобидност на навика, има много отрицателни последствия и усложнения.

Опасността от този навик се състои във възникването на ранички, които не само причиняват дискомфорт, но могат и да предизвикват реакция при пиене на горещи и на студени напитки, солена или пикантна храна.

Освен това микронапукванията способстват за развитие на бактерии, и като следствие възпаление на лигавицата.

Нахапаните устни са естетически неприятни и не са красиви. Особено се подчертава резултатът от този вреден навик, ако около устните се образува нещо като червен ореол.

Това по-добре от всичко друго издава неуверения в себе си човек, а скриването дори и с козметика е трудно с този дефект.

Сред последствията от хапането на устните и на бузите лекарите разграничават следните пунктове:

  • Възпалението, което може да се развие до гнойно и да доведе до тежки клинични проявления и по-продължително лечение.
  • Дискомфорт;
  • Загрубяване на кожата – кожата в тази област е нежна, травмира се бързо и се образуват белези, и обратно не се регенерира нормално.

Не трябва да си затваряме очите за това, тъй като наличието у човек на такъв навик е признак на стрес или на психологически проблеми.

За справянето му помагат оздравителни методики, които се прилагат по предписание на терапевт или на психолог.

Терапия на вредния навик

Изхождайки от казаното по-горе, става ясно, че този проблем не е редно да се игнорира, да се оправдаваме, че това е особеност на конкретния човек, също не трябва.

Специалистите съветват да се отнасяме към себе си с по-голяма степен на загриженост с по-голяма степен на загриженост.

Така например, можем да се радваме на себе си за малките победи. Следва искрено да похвалим себе си и по някакъв приятен начин да се възнаградим.

Можем да тръгнем по пътя на двойното справяне от вредния навик, да се радваме на това, че сме на козметик, и да не обръщаме внимание, че сме похарчили толкова пари.

Също трябва да консумираме повече храни, които са богати на витамини и минерали, което позволява да се попълни недостига и да се осигури по-добре регенерация на тъканите.