Неврастения: астенична невроза - как се проявява и как се лекува
Здравна Енциклопедия

Астенична невроза също наричана и неврастения.

Това патологично състояние се характеризира с нарушение на функцията на нервната система, вследствие на прекомерна психологическа или физическа преумора.

При провеждане на необходимото лечение заболяването е с благоприятна прогноза.

Но в напреднал стадий е възможно да премине в хронична форма със загуба на способност за социална адаптация или с развитие на депресивни състояния.

За първи път астенична невроза е описал американски лекар-невропатолог Джордж Милер Бирд в 1869 година.

Най-често тази патология се формира при хора, които са във възрастовия диапазон от 20 до 40 години.

Жените по-рядко страдат от това заболяване, в сравнение с мъжете.

Но при тях протича с много по-изразени проявления.

Към развитие на този патологичен процес са предразположени хора, които живеят в големи градове и тези, чиято професионална дейност е пряко свързана с активен интелектуален труд.

Съществуват голямо количество фактори, които могат да предизвикат астенична невроза.

Но в тяхната основа лежи силна психологическа преумора в съвкупност с физическо изтощение.

Това състояние може да е свързано с хронично недоспиване, липса на пълноценен отдих и т.н. Често това заболяване се развива при студенти, особено в период на подготовка за сесия.

Към развитие на астенична невроза  предразполагат хронични интоксикации със соматични патологии, метаболитни нарушения, авитаминози, отслабване на имунитета и т.н.

Голяма роля играят и преживените психологически травми.

Например, смърт на близък човек, семейни спорове, сериозни конфликти в работата и други.

Освен това важен момент е и наследствената предразположеност към психически заболявания.

Ако човек има близки роднини с невротични и психически разстройства, това значително повишава вероятността от възникване на проблем в бъдеще.

Симптоми при астенична невроза

При този патологичен процес съществуват редица общи симптоми, които присъстват при всички болни.

Основни са честите пристъпи на главоболие.

Болковият синдром има притискащ и дифузен характер и обикновено се появява вечер.

Второто доста разпространено оплакване е представено от периодично възникващи световъртежи, които са свързани с психическа преумора или със силно вълнение.

Често болният човек обръща внимание на ускоряване честотата на сърдечните съкращения, дискомфорт или болка в областта на сърцето и повишение на артериалното налягане.

Други характерни проявления са нарушения във функцията на стомашно-чревния тракт, представени от киселини, подуване на корема, а също диария и запек.

Често болният се оплаква от зачестяване на позивите за уриниране, които се появяват при вълнения и преминават в състояние на покой.

Диагностика и лечение на неврастения

Диагностиката се основава на оплаквания на болния човек и на неговия неврологичен преглед.

За изключване на органични увреждания на главния мозък, които също могат да повлекат такова нарушение, се провежда компютърна томография или ЯМР. Допълнително може да се назначи реоенцефалография.

Лечението на астенична невроза се свежда до нормализиране на режима на труд и почивка, избягване на психически натоварвания, витаминотерапия и балансирано хранене.

За болния човек се препоръчва курс на психотерапия, изписват се общоукрепващи препарати, а в тежки случаи – транквиланти или антидепресанти.

Профилактика

За профилактика на това патологично състояние е необходимо да се избягва физическа и психическа преумора, да си осигурим редовен и пълноценен отдих.

Пълноценен сън и избягване на излагане на стрес също се препоръчват като препоръчителни мерки за предотвратяване на пристъпи на неврастения.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.50 125

Malchugani.com banner

Редактор