Понижаващите холестерола препаратите се изписват за профилактика на сърдечно-съдови заболяване. Но не трябва да се прекалява с тях, без да е необходимо.

Хеморагичен инсулт – резултат от прекаляване със статините

Резултатите от новото изследване показват, че твърде ниския холестерол може да бъде фактор, увеличаващ вероятността от развитие на хеморагичен инсулт.

В хода на 9-годишното изследване на учените от Университета на Пенсилвания проучили данните за 96 043 души,на които към момента на началото на изследването никога не е била поставяна диагноза инсулт, инфаркт или някаква форма на рак.

Авторите отбелязват, че в рисковата група могат да попаднат хора с твърде ниски нива на лош холестерол – в случаите, когато показателят е под 70 мг/дл. Така при ниво по-ниско от 50 мг/дл вероятността нараснала с 169%. Предходно изследване, наскоро излязло показваше над 200% нарастване на риска от мозъчен кръвоизлив при твърде нисък холестерол.

Учените смятат, че селекцията е достатъчно голяма, за да бъдат взети резултатите предвид от практикуващите специалисти лекари.

Поредното доказателство, че природата не търпи крайностите – високите нива на лош холестерол се свързват с полепване на плаки по артериите, вследствие на което има голяма вероятност да се откъсне тромб и да се стигне до опасно сърдечно-съдово усложнение.

Твърде нисък лош холестерол – артериите изтъняват

Ако „лошият” холестерол е твърде нисък изглежда артериите и останалите кръвоносни съдове изтъняват твърде много, в резултат на което има риск от нарушаване на тяхната цялост.

При възникване на подобна ситуация – разкъсване на артерия, вследствие на нейното изтъняване от понижените от прием на статини нива на лошия холестерол, тогава се развива хеморагичен инсулт.

Холестеролът с ниска плътност трябва да е оптималните нива за добро функциониране на сърдечно-съдовата система и за достатъчна дебелина на кръвоносните съдове с цел да не се стига до разкъсването им.

Хеморагичният инсулт е изключително опасно сърдечно-съдово усложнение, което обикновено се развива при наследствена предразположеност и слабост на кръвоносните съдове.

Най-честата причина за аневризмите в мозъка, които не сигнализират по начин за своето съществуване, но е възможно да се спукат още в млада възраст. Някои са късметлии и така и не разбират през целия си живот за тях и напускат тази свят от старост.