Сърдечната недостатъчност – това е съществено отслабване на сърдечния мускул, което води до нарушение на кръвообращението по целия организъм.

Различните сърдечни болести, високото артериално налягане и диабет са основни рискови фактори.

За постоянен контрол на състоянието, подбор на необходимите лекарства и ниво на физическо натоварване и за подходящ хранителен режим е нужно постоянно наблюдение на сърцето и неговата изпомпваща функция.

Как да предотвратим заплахата от сърдечна недостатъчност

Тревожни симптоми – сигнал за сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност рядко възниква внезапно и има тенденция да се развива, но промените често са необратими.

Постоянната умора е един от първите предупреждаващи признаци, които изискват посещение на кардиолог, особено при различни болести на сърцето.

Рязка промяна на преносимостта на физическото натоварване – това е още един тревожен признак, който налага консултация с кардиолог.

Ако човек не може спокойно да се качи по стълбите, страда от задъхване при леко ускоряване на крачката или силно се уморява, дори от обичайна домакинска работа, е препоръчително да се вземат мерки.

Силните отоци, особено в областта на дланите и на стъпалата, е ключово оплакване, наред с добавянето на 2-3 килограма за ден. Ежедневните обувки неочаквано стават тесни, възниква рязко увеличаване на размерите на корема.

Опасно е, ако се наруши съня, и за да се диша нормално по време на нощен сън да се налага да се спи в полуседнало положение.

Болести на сърцето като причина

Много болести на сърцето повишават риска от формиране на сърдечна недостатъчност. Сред ключовите патологии е прекаран инфаркт, исхемична болест на сърцето, кардиомиопатия – увреждане на сърдечния мускул, кардиомегалия и възпалителни заболявания на миокарда.

Също е възможно развитие на сърдечна недостатъчност при сърдечни пороци с аномалии на сърдечния клапан, които могат да прогресират през последните много години.

При болни от сърце членове на семейството се формира неблагоприятна наследствена предразположеност. Ако болестите на сърцето са тежки и сърдечна недостатъчност не може да се лекува, прогнозата често е неблагоприятна.

След поставянето на диагноза през близките 5 години загиват повече от половината от болните. Сърдечната недостатъчност – това е най-сериозното усложнение на всяка сърдечна болест, нейното развитие и прогресиране е признак, че лечението е неефективно.

Особености на терапията в зависимост от стадия – лекарства

Сърдечната недостатъчност се разделя на стадий. При тежко увреждане на сърцето болният се нуждае от интензивно лечение – използване на механични помпи, постоянни венозни инфузии на сърдечни препарати, и в краен случай – трансплантация на сърце.

При по-леки стадии е възможно използване на комбинирана медикаментозна терапия и дозирано физическо натоварване, промяна на начина на живот и на храненето.

Всички лекарства се подбират индивидуално, по време на планова хоспитализация. Това могат да са венозни и орални диуретици, за да извлече цялата излишна течност от белите дробове и тъканите.

Също се използват лекарства за поддържане на изпомпващата функция на миокарда. Паралелно се подбират препарати за контрол на артериалното налягане или на диабет.

Начин на живот и физическо натоварване

При някои състояния – възпалителни и алкохолни увреждания на миокарда, понякога може да се нормализира сърдечната функция и да се обърне процеса на увреждане на сърцето при недостатъчност.

Лечение на основно заболяване или борба с вредни навици, промяна на начина на живот, дозирано физическо натоварване. Всичко това помага за възстановяване на работоспособността на миокарда.

Ако рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е висок, постоянното лекарско наблюдение и активно лечение на основната патология с лекарства и физическа активност, служи за профилактика на влошаване на състоянието.

Всичко това е полезно за здравето на сърцето, помага за защита и от сърдечна недостатъчност. И е ясно, че промяната на начина на живот трябва да стои на първо място.

Спирането на алкохола и цигарите е ежедневна и леко физическо натоварване, правилно хранене – това е основна грижа за своето състояние.

Солта задържа течности, ограничаването на солта при заплаха от сърдечна недостатъчност е една от основните препоръки.

Не по-малко важно е да се поддържа по-ниско тегло и да се контролира кръвното – това намалява натоварването на сърцето.