Костната тъкан на човек непрекъснато се ремоделира, тоест се разрушава и обновява. Затова нейната плътност не е постоянна – променя се в зависимост от условията и като цяло през целия живот.

Така например, до 30 години костите растат по-интензивно и укрепват, а след 45, тези процеси са в обратно направление.

Физиологичният процес на изтъняване на костите може да доведе до патологии – остеопороза. Но и твърде плътната костна тъкан трудно може да бъде определена като признак на добро здраве.

Защо процесите на обновяване на костите се нарушават и как да се справим

На формирането на костна тъкан влияят множество фактори, като се започне от количеството калций в организма и се стигне до физически натоварвания. Не на последно място са хормоните естрогени.

С понижаването на техните нива в периода на менопауза лекарите свързват развитието на остеопороза при жените. Наистина, нежният пол по-рано започва да страда от разрушения на костната тъкан – първите признаци са на 50-60 години.

При мъжете тези проблеми са възможни обикновено след 75-годишна възраст – освен това разрушаването протича не толкова рязко, първоначално костите са по-здрави.

Остеопорозата, предизвикана от естествените процеси на стареене, се определя като първична.

Порестите кости е възможно да се вследствие на различни заболявания, на първо място ендокринни – на Кушинг, захарен диабет, хипертиреоза и други.

Патологично на костната тъкан влияят някои видове рак и ревматоиден артрит.

Затова при повишена крехкост на костите, възниквала преди 50-годишна възраст, е необходимо да се назначат допълнителни изследвания.

При всички хора след 45 години костите започват да изтъняват, но те все още не страдат от остеопороза.

Разграничават се следните фактори, които влияят на развитието на заболяването:

  • Наследственост;
  • Тютюнопушене, употреба на алкохол;
  • Слабо телосложение;
  • Небалансирано хранене, недостатъчно храни, богати на калций;
  • Заседнал начин на живот или продължителен постелен режим;
  • Ранна менопауза при жените.

През 2019 г. бяха представени данни за още един рисков фактор – недостатъчно сън. В изследването взели участие над 11 000 жени в постменопауза.

По получените резултати се оказва, че тези от тях, които спели по-малко от 5 часа на нощ, с 63% по-често страдали от остеопороза.

Опасност от остеопороза

Намаляването на плътността на костната тъкан често става незабележимо.

В някои случаи се появяват болки в гърба или пък изгърбване, но най-често първи признак са фрактурите. Разпознават се по характерни признаци.

Фрактурите са и най-тежкото усложнение на болестта, тъй като не зарастват добре и стават причина за инвалидност.

При изтъняване на костите счупванията най-често са в по-тънките части на костите, а най-разпространената травма е фрактура на бедрената шийка.

Това увреждане не просто влияе на качеството на живота и изисква сериозно лечение, но и повишава риска от летален изход. Според статистиката, в първата година след травмата 20% от възрастните умират.

Фрактурата на бедрената шийка се случва при падане, удар и др. Но при фрактура съществува и още една опасност – компресионен синдром на гръбнака, който може да възникне без видими причини, тъй като прешлените се увреждат под тежестта на тялото.

Понякога тази травма остава незабелязана, тъй като дори може и да не се съпровожда с изразена болка.

Как се лекува остеопороза

С лекарства – назначават се биофосфонати. Предписва се и подходящ хранителен режим, спиране на цигарите, намаляване употребата на алкохол. Физическите натоварвания трябва да са под лекарски контрол.

Остеосклероза – повишена плътност на костната тъкан

Остеосклероза – твърде висока плътност на костната тъкан, е по-рядко явление от остеопорозата.

Физиологично се проявява в детска възраст, по време на активен растеж, и се установява единствено по зоните на растеж, в краищата на тръбестите кости.

В останалите случаи – това е патологичен процес, който е признак на доста сериозни диагнози.

Повишената плътност се характеризира с някои наследствени заболявания.

Макар и остеосклерозата да се характеризира с повишена плътност на костите, фрактурите също са доста чести. Както и при остеопороза, тези травми са най-разпространени усложнения.

Остеосклерозата също е свързана с бързо протичащи форми на рак на простатата. Известно е, че тази форма на рак образува метастази в костите. И при повишена плътност на костите този процес протича по-активно.