Хората, които са генетично предразположени към ниски нива на витамин D в тялото си са с повишен риск от множествена склероза, показват резултатите от голямо проучване.

Откритията, базирани на ДНК профилите на десетки хиляди хора от европейски произход добавя тежест на теорията, че витаминът на слънчевата светлина играе роля при множествената склероза.

Учените вече тестват дали приемането на по-големи количества от витамин D може да предотврати или да облекчи множествената склероза и да намали негативните ѝ ефекти. Експертите споделят, че резултатите все още не са ясни.

Възможно е фактори, свързани с околната среда и такива, зависещи от гените, да са сред причинителите на заболяванията на нервите в мозъка и гръбначния стълб, споделят специалистите.

Ако смятате, че не получавате достатъчно витамин D от слънчевата светлина или от текущия ви хранителен режим, трябва да обсъдите това с вашия лекар. Приемането на прекалено много витамин D също може да бъде опасно.

Витамин D е полезен и нужен, за да имате здрави кости

Той се генерира в кожата на човек, когато той се излага на слънчева светлина, но също така част от него се набавя и посредством хранителния режим.

Добри хранителни източници на витамин D са маслените риби, яйцата, мазнините и зърнените храни.

Някои хора – по-възрастните, бременни жени или кърмещи майки, бебета, деца на възраст под 5 години и тези, които не получават достатъчно слънчева светлина може да не приемат достатъчно витамин D и да се нуждаят от добавки.

Проучвания в световен мащаб показват, че множествената склероза е по-често срещана в страни с по-малко слънчеви дни и по-далеч от екватора. Но не е сигурно дали тази връзка не е случайна. Възможно е да има и други фактори, причиняващи това заболяване.

За да разберат по-добре връзката, изследователски екип от Канада сравнява развитието на множествената склероза при големи групи европейски жители, които са с или без генетична предразположеност към ниски нива на витамин D.

Резултатите показват, че хората с по-ниски нива на витамин D в кръвта, които са породени от генетична предразположеност, са с много по-голяма вероятност да заболеят от множествена склероза в сравнение с хора без този ген.

Все пак остават много неотговорените въпроси относно това какво причинява множествената склероза, така че това мащабно проучване е една огромна стъпка напред към по-доброто и пълно разбиране на комплексната природа на генетичните и обкръжаващи фактори, които водят до заболяването.

Има правителствени насоки относно това колко витамин D е препоръчително да се приема, защото прекомерната му употреба може да доведе до странични ефекти. Затова съветваме и окуражаваме хората, ако възнамеряват да приемат хранителни добавки, да се консултират със здравни специалисти.

Разбира се, нови проучвания също са добре дошли, тъй като това е изключително важно за хората, страдащи от множествена склероза.

Витамин D е относително евтин, безопасен и мнозина от нас биха били по-здрави, ако можехме да достигнем серумните нива на витамин D, които нашите древни предшественици предполагаемо са имали, докато са бродели на открито в регионите с умерен климат, без облекло и са се хранели с разнообразна храна, включително и маслена риба.

И дори да е прекалено да очакваме, че витамин D може да обърне ефекта от множествената склероза, то това проучване ще добави тежест към аргумента за рутинно добавяне на витамин D към хранителния режим като широка превантивна мярка за публичното здраве.