„Всички щастливи семейства си приличат“ – това е написал Лев Толстой в своя роман „Ана Каренина“. Бил ли е прав великият руски писател?

Нима има нещо общо между всички щастливи семейства? Психолозите посочват 10 навика, които по тяхно мнение, обединяват щастливите двойки.

1. Не се оплакват от партньора си на роднини и познати

Щастливите двойки са на ясно, че не си струва да ангажират вниманието на 3-ти лица в своите отношения. Ако възникнат недоразумения съпрузите говорят един с друг направо.

Приятелките на жената и на приятелите на мъжа, без да говорим за родителите, не могат да се придържат към неутрална позиция.

Обикновено те са готови от солидарност, за ви помогнат да поругаят партньора ви, а така само допълнително се увеличава пропастта между вас.

Ако проблемът не се решава и двойката „забуксува“ на едно место, то е най-добре да се потърси семеен психолог, той ще спомогне за изслушването един друг, без да се опитват да търсят виновен.

2. Не сравняват себе си с другите

Съпрузите в щастливите двойки се приемат и се обичат такива каквито са, осъзнавайки, че всички не сме идеални. Чуждият партньор винаги ще изглежда по-добре, тъй като живеейки заедно, ние виждаме човека като на длан.

Но в обществото всеки се старае да демонстрира своите най-добре качества.

Любящите съпрузи не се присмиват на недостатъците си един друг, приемат разликите във възгледите и помагат на партньора да расте, подкрепяйки го в най-доброто, на което той е способен.

3. Не влизат в ролята на жертва

Щастливите двойки не обвиняват един друг за своите проблеми. Хармоничните партньори умеят да молят и да си дават сметка за това, че отговорността за случващото се е върху тях.

Разбира се позицията на жертва дава много предимства – властта, възможността за прехвърляне на вината на друг, вместо да се вземеш в ръце и да промениш живота си.

Но никой няма да направи друг щастлив, докато първият не е готов да се промени.

4. Невинаги са сериозни

Щастливите двойки умеят да се веселят, да се смеят, да се шегуват и по този начин да обновяват своите отношения, например след раждането на дете.

Дори когато животът ги изправя пред препятствия, те намират възможност да освежат обстановката и да се посмеят над проблема. При контакт с детето вътре в нас се крие огромен ресурс, който е много важно да поддържаме в себе си.

5. Не очакват от другия да бъде съвършен

Ние очакваме нашият партньор непременно да се окаже „принцът на бял кон“, а след това се разочароваме и се дразним, изправяйки се пред реалния човек и неговите недостатъци.

Ако тази история се отнася за вас, това означава, че е дошло време да приемате себе си и другия, такива какво сте. Забелязали ли сте талантите на своята половинка? Хвалите го/я за постиженията?

Гореизброените правила лесно могат да се запомнят, но реализирането им не е просто. Затова тези 5 пункта могат да се използват като тест, спомагащ за оценка на отношенията във вашата двойка.

Ако във вашата семейна история липсват голяма част от написаното по-горе, това означава, че е дошло време сериозно да се замислите и да потърсите компромиси, тъй като отношенията е толкова трудно да се изградят и така лесно да се разрушат.