Желанието на всяка майка, която с трепет очаква появата на бял свят на своето бебе, това е да даде живот на силно и здраво дете.

Първият от показателите, който идва наум при всяка млада майка по отношение на здравето – това е теглото при раждането на мъника.

Колкото повече е теглото на детето при поява на бял свят, толкова по-добре се чувства младата майка.

И ако бебето се роди с ниско тегло, това може да стане причина за безпокойство на всички членове на семейството и на лекарите.

Причините за подобно явление могат да станат различни външни фактори, сред които вредни навици на бременната, ограничения на храненето, недостиг на витамини или минерали.

По-ниско тегло имат децата, появили се преждевременно на бял свят. Възможно е да повлияят заболявания на майката, вътреутробни инфекции, вродени пороци.

Кои са основните причини бебето да се появи на бял свят с ниско тегло?

Какво е това ниско тегло при новородените?

За да говорим какви са причините за някакво явление, е необходимо да определим какво се смята за ниско тегло при раждане? Обикновено ако детето, появило се на бял свят, тежи по-малко от 2500 грама се смята, че е с ниско тегло при раждане.

Ако телесната маса на новороденото е по-малко от 1000 грама, този показател го класифицира като бебе с екстремно ниско тегло.

Но защо лекарите се тревожат от ниското тегло при раждане, а паралелно с него и от ръста?

Това е свързано с факта, че ръстът и теглото съществено зависят от това колко комфортно се е чувствало бебето в утробата на мама, получавало ли е всичко необходимо за своето развитие – хранене и кислород.

Ако теглото след поява на детето на бял свят е по-малко от допустимите граници на нормата, това увеличава шансовете от развитие на проблеми с:

  • дишането, инфекции на кожата и на вътрешните органи;
  • стомашно-чревни разстройства;
  • неврологични заболявания;

Теглото при раждане може да повлияе на бъдещото здраве, а също и на развитието на детето, обсъждането и точното изясняване на причините за недостатъчно наддаване на тегло е задължително. Ето ги и причините:

Преждевременно раждане

Ако детето се появило на бял свят по-късно от 22 седмица на бременността, но не е достигнало до 37, такова раждане се смята за преждевременно.

При подобно стечение на обстоятелствата детето е в утробата на майката по-малко време, отколкото е предвидено от природата, за да се развие напълно и да бъде готово за новия живот.

Освен това не всички органи и системи при него са достатъчно зрели за момента на раждането. Не е натрупало необходимият обем желязо, това означава, че не е акумулирало и достатъчно подкожни мазнини.

Вредни навици – пушене и употреба на алкохол

Днес вредните навици не подминават и бъдещите майки. Макар и много жени да спират всичко вредно, когато разберат, че са бременни, част от бъдещите майки все пак продължават да пушат и да употребяват алкохол.

Пушенето като един от най-вредните навици е причина за хронична хипоксия на плода, което води до ниско тегло при раждане.

Инфекции на плода и на майката

Бременната жена, поради физиологично понижаване на имунитета е възприемчива към заразяване с инфекции.

По-опасни от острите са хроничните, които дремят в организма с години, и е възможно обостряне при гестация.