Какво е нистагъм?

Нистагъм или нистагмус е състояние, което причинява бързи неволеви движения на едното или двете очи. Окото може да се движи неволево от едната страна към другата, нагоре и надолу или да извършва ротационни движения. Нистагъм често е придружен със зрителни проблеми като размазано зрение например.

Това състояние е известно също като:

 • Танцуващи очи;
 • Неволеви движения на очите;
 • Неконтролирани очни движения;
 • Бързи очни движения – от едната към другата страна.

Какви са причините за нистагъм?

Нистагмусът се причинява от необичайно функциониране на част от мозъка или на вътрешното ухо, което контролира движенията на очите и координацията на тялото. Състоянието е възможно да бъде вродено и придобито.

Вроденият нистагмус може да бъде наследствено генетично заболяване. То се появява през първите 6 седмици до 3 месеца от живота на детето. Този тип нистагъм обикновено протича леко и не се причинява от друго заболяване или състояние.

Повечето от хората с вроден нистагмус не се нуждаят от лечение и нямат усложнения през живота си. Понякога дори засегнатите не забелязват обичайните движения на очите си. Въпреки това зрителните проблеми съпътстват това състояние. Проблемите със зрението варират и може да са леки или по-тежки и повечето от засегнатите се нуждаят от коригиращи лещи или могат да предпочетат операция, за да корекция на зрението.

Придобития нистагмус може да се появи на всяка възраст. Често е в резултат на травма или заболяване. Придобитият нистагъм обикновено се причинява травми или състояния, които оказват влияние на вестибуларният апарат във вътрешното ухо. Той  регулира движенията на очите и спомага за пространствената ориентация на тялото накратко благодарение на него можем да се задържим в изправено положение.

Придобият нистагъм може да бъде причинен от:

 • Удар
 • Някои медикаменти например лекарствата против епилепсия като фенитоин
 • Прекомерна употреба на алкохол
 • Травма на главата или в областта на ухото.
 • Очни заболявания
 • Заболявания на вътрешното ухо.
 • Недостиг на витамин или по-специално Витамин В12 или тиамин.
 • Заболявания на мозъка като множествена склероза или туморни образования.
 • Заболявания на централната нервна система.

Кога да потърсим лечение на нистагъм?

Ако забележите симптоми на нистагъм, обърнете се към личния ви лекар. Придобитият нистагмус е резултат на друго здравословно заболяване или състояние. Лекарят ви трябва да установи каква е причината за нистагъм и да назначи подходящото лечение.

Ако имате вроден нистагъм, трябва да отидете на лекар, ако състоянието ви се вложи или имате проблеми със зрението.

Лечение на нистагъм

Лечението на нистагъм зависи от това дали той е вроден или придобит. Вроденият нистагъм не се нуждае от лечение, въпреки че в повечето случаи коригиращите лещи или операция на очите спомагат за подобряване на зрението. Ако състоянието е придобито, лечението трябва да се съсредоточи върху основната причина.

Акупунктурата не е възприета добре от официалната медицина, тъй като според нея ефектът ѝ се ограничава до плацебо ефектът. Но въпреки това са били наблюдавани подобрение при прилагане на този метод чрез стимулация на акупунктурни точки на шията и по-конкретно точките на стерноклеидомастоидния мускул. Ползите от лечението на акупунктура се състоят в намаляване на честотата и скоростта на движение на очите.

Операцията – тенотомия при нистагъм има за цел да намали трептенията на окото, като се постига подобряването на зрителната острота.