Какво е нистагъм?

Нистагъм или нистагмус е състояние, което причинява бързи неволеви движения на едното или двете очи.

Окото може да се движи неволево от едната страна към другата, нагоре и надолу или да извършва ротационни движения. Нистагъм често е придружен със зрителни проблеми като размазано зрение например.

Това състояние е известно също като:

 • Танцуващи очи;
 • Неволеви движения на очите;
 • Неконтролирани очни движения;
 • Бързи очни движения – от едната към другата страна.

Какви са причините за нистагъм?

Нистагмусът се причинява от необичайно функциониране на част от мозъка или на вътрешното ухо, което контролира движенията на очите и координацията на тялото. Състоянието е възможно да бъде вродено и придобито.

Вроденият нистагмус може да бъде наследствено генетично заболяване. То се появява през първите 6 седмици до 3 месеца от живота на детето. Този тип нистагъм обикновено протича леко и не се причинява от друго заболяване или състояние.

Повечето от хората с вроден нистагмус не се нуждаят от лечение и нямат усложнения през живота си.

Понякога дори засегнатите не забелязват обичайните движения на очите си. Въпреки това зрителните проблеми съпътстват това състояние.

Проблемите със зрението варират и може да са леки или по-тежки и повечето от засегнатите се нуждаят от коригиращи лещи или могат да предпочетат операция, за да корекция на зрението.

Придобития нистагмус може да се появи на всяка възраст. Често е в резултат на травма или заболяване.

Придобитият нистагъм обикновено се причинява травми или състояния, които оказват влияние на вестибуларният апарат във вътрешното ухо.

Той регулира движенията на очите и спомага за пространствената ориентация на тялото накратко благодарение на него можем да се задържим в изправено положение.

Придобият нистагъм може да бъде причинен от:

 • Удар
 • Някои медикаменти например лекарствата против епилепсия като фенитоин
 • Прекомерна употреба на алкохол
 • Травма на главата или в областта на ухото.
 • Очни заболявания
 • Заболявания на вътрешното ухо.
 • Недостиг на витамин или по-специално Витамин В12 или тиамин.
 • Заболявания на мозъка като множествена склероза или туморни образования.
 • Заболявания на централната нервна система.

Кога да потърсим лечение на нистагъм?

Ако забележите симптоми на нистагъм, обърнете се към личния ви лекар. Придобитият нистагмус е резултат на друго здравословно заболяване или състояние.

Лекарят ви трябва да установи каква е причината за нистагъм и да назначи подходящото лечение.

Ако имате вроден нистагъм, трябва да отидете на лекар, ако състоянието ви се вложи или имате проблеми със зрението.

Лечение на нистагъм

Лечението на нистагъм зависи от това дали той е вроден или придобит. В случай на вроден нистагъм, който обикновено се появява в ранното детство, лечението може да бъде насочено към подобряване на качеството на живот и зрението на индивида.

Често се използват коригиращи лещи и оптични помагала, които могат да помогнат за изравняване на зрителното поле и намаляване на симптомите на нистагъма.

В някои случаи може да се разглежда възможността за хирургичен подход, като операция на очите, за да се коригират позициите на мускулите и се подобри управлението на зрителните движения.

При придобит нистагъм, който може да бъде предизвикан от различни медицински състояния или травми, лечението трябва да насочва внимание към основната причина. В този случай, акупунктурата може да бъде разгледана като допълнителна терапия.

Въпреки че официалната медицина може да не е изцяло убедена в ефективността й, са забелязани случаи, в които стимулацията на акупунктурни точки на шията, по-конкретно точките на стерноклеидомастоидния мускул, е довела до намаляване на честотата и скоростта на движенията на очите.

Операцията, известна като тенотомия, може да се разгледа като възможност за подобряване на симптомите на нистагъма.

Тази процедура има за цел да намали трептенията на очите, като се постигне подобрение на зрителната острота.

Тенотомията се извършва чрез релеф на определени мускули около очите, което може да подобри координацията на зрителните движения и да допринесе за по-стабилно зрение.

Все пак, преди да се избере конкретно лечение, е от съществено значение индивидът да бъде преценен от опитен специалист.

Нистагъмът е медицинско състояние, което изисква индивидуален подход, и този подход трябва да се базира на подробно оценяване на факторите, които влияят върху него.

Как да се предпазим?

Предпазването от нистагъм, което е състояние на непроизволни ритмични движения на очите, може да бъде осъществено чрез няколко подхода и здравословни навици.

 1. Поддържайте общо здраве: Здравословния начин на живот е ключов за поддържане на добро зрение и предотвратяване на различни очни проблеми, включително нистагъм. Редовно упражнение, хранене с богати на хранителни вещества продукти и поддържане на подходящо тегло са важни за опазване на очите.

 2. Избягвайте източници на стрес: Стресът може да има отрицателен ефект върху зрителните функции. Практикуването на техники за релаксация, като йога и медитация, може да помогне за управлението на стреса и намаляването на риска от нистагъм.

 3. Избягвайте тежки алкохолни напитки и наркотици: Консумацията на алкохол и наркотици може да повлияе на координацията на очите и да увеличи риска от нистагъм.