През последните седмици родните медии съобщиха за избухналата епидемия от нодуларен дерматит сред едрия рогат добитък, като заболелите животни се умъртвяват от служители на Българската агенция по безопасност на храните с цел превенция по-нататъшното разпространение на заразата, тъй като основен неин източник са болните животни.

Самото заболяване е характерно за районите с екваториален и повече субекваториален климат – саваните в Африка, и районите с редки гори на Югоизточна Азия, но през последните години са регистрирани и избухване на огнища доста на север – в Централна Азия, в република Дагестан – в Руската федерация, а сега и у нас.

Вероятно повечето от вас се питат, дали консумацията на заразено месо би могло да представлява опасност за човека и дори да предизвика заболяване.

Нодуларният дерматит се характеризира с треска, засягат се лимфните възли, появяват се отоци на подкожната мастна тъкан и на вътрешните органи,образуват се кожни възли, наблюдава се зачервяване на очите и на лигавиците на дихателния и на храносмилателния тракт.

За първи път заболяването е регистрирано в Централна Африка през 1929 година като лъжлива уртикария. Между 1943 и 1945 година бил доказан заразният характер на заболяването.

През 1945-та година е била наблюдавана в Южно-Африканската република, а през 1949-та в Свазиленд и Мозамбик.

Нодуларният дерматит се отнася към особено опасните инфекции по едрия рогат добитък. Болните животни бързо отслабват, състоянието на кожата се влошава с ускорени темпове.

При кравите млеконадоят намалява, а след това напълно спира. Болните крави не излизат на паша. А биковете стават временно стерилни. Най-предразположени към заболяването и по-тежко боледуват животните с чиста порода, дойните крави, недостатъчно угоените и все още млади индивиди. По-леко протича заболяването при животни от местните породи.

Клинични признаци

Инкубационният период е средно 7 дни, като зависи от възприемчивостта на животното, типа и вирулетността на причинителя и пътищата на неговото проникване в организма.

Продромалният период е кратък, често протича незабележимо, особено при поява на първите случаи в стопанството. При заболелите животни телесната температура се повишава до 40 градуса, появяват се воднисти секрети от очите, вялост. Животните спират да се хранят, бързо се изтощават.

Лимфните им възли се увеличават, лесно се напипват на бедрата и особено в горния им край. Повърхностните лимфни възли понякога имат вид на подутини.

При тежко протичане на заболяването се засяга устната кухина, дихателните органи и храносмилането. От устата се отделя гъста слюнка, от носа гнойна слуз със зловонна миризма.

Източници и пътища за предаване на инфекцията – източник за болните животни и вирусоносителите, а също и животните, боледуващи в латентна форма.

Възбудителят на заболяването основно се предава чрез кръвосмучещи насекоми, комари и мухи. Най-голям брой болни животни има там, където са и най-много насекоми.

Регистрирано е предаване на възбудителя на телета чрез млякото на кравата. Вирусът може да се разпространява чрез птици, и по-точно от чапли.

При първичните ендемични взривове могат да заболеят 50-75 и дори 100% от животните, както се случва у нас, тъй като повечето едър рогат добитък, който се отглежда у нас е от европейски породи.

При 50% от животните заболяването протича типично.

Имунитет и специфична профилактика – разработена е ваксина, която предпазва от разболяването за срок от 1 година. При контакт на ваксинирани крави с неваксинирани овце, последните не се разболяват.

И отговорът на въпроса е - хората и другите видове животни не са възприемпчиви и съответно не се разболяват при контакт с вирусните щамове, предизвикващи нодуларен дерматит.