Търсенето на съвместим донор на бъбрек често е дълъг и мъчителен процес, освен това е необходимо извършването на редица биологични процедури, за да намали рискът от отхвърляне на органа, което означава, че повечето бъбречни трансплантации могат да се извършват между кръвни роднини.

Сега се тества нов иновационен метод, който ще позволи трансплантация на бъбрек от кой да е донор.

Експертите определят процедурата като революционна, тъй като ще намали значително времето за чакане на подходящ бъбрек.

Същността на този метод е в промяна на имунната система на пациента, като се намалява вероятността от образуване на антитела, които да отхвърлят трансплантирания орган.

Все още не е ясно защо, но регенерирани антитела, които се появяват след истинските, получени чрез метода на филтрация, повишават вероятността от възприемане на трансплантирания орган.

Процесът е познат като десенсибилизация /понастоящем се прилага за лечение на алергични заболявания, макар и не особено масово/ и е бил прилаган от лекари в продължение на няколко години, но резултатите от новото проучване, публикувано тази седмица дават по-широк поглед върху това, колко е ефективен методът в действителност.

Проучването се основава на данни от 2000 пациенти от 22 клиники, 76,5% от десенсибилизираните, на които бил трансплантиран „несъвместим“ бъбрек, след 8 години все още живеят с него, това е изключително изненадващ резултат, тъй като едва 62.9% от пациентите в контролната група след 8 години са или все още в листата на чакащите или са получили бъбрек от починал донор, а не от жив.

Вероятно въвеждането на новия метод в практиката ще отнеме известно време, тъй като изисква използването на медикаменти, които не са официално одобрени за целта, а също и разходите от около 30 000 долара за извършването не са включени в покриваните от здравните застраховки медицински дейности.

Дори авторите на доклада, публикуван в the New England Journal of Medicine, се питат дали този начин на трансплантация си струва риска за пациентите.

Но почти един от всеки трима, които се нуждаят от трансплантация, срещат огромни трудности при намирането на съвместим донор, и 100 хиляди души са в листата на чакащите само в САЩ, и в този смисъл това може да е единствената опция за някои от пациентите.

Алтернативата за тях е хемодиализата, която процедура ги поддържа на практика живи.

Американска медия описва случая на 56-годишен юрист, който се измъква от трудностите, свързани с извършването на пречистването на кръвта чрез хемодиализа, благодарение на бъбрек от жив донор и на процеса на десенсибилизация.

Не е необходим съвсем жив донор, за да се извърши трансплантация днес, коментира един от съавторите на изследването Дори Сегев от Университета Джон Хопкинс, но и същевременно приема, че „десенсибилизацията не е за всеки център за трансплантации“ и е необходимо обмислянето и на други варианти.

Сегев посочва, че същият метод може да се приложи и при трансплантацията на други жизненоважни органи като черен и бял дроб.

Накратко казано, този метод е един лъч светлина, който дава надежда на много пациенти, които все още чакат своя донор.

Успокояващото за тях е, че вече методиката е прилагана и то успешно в САЩ, но все още не е намерила широко приложение в практиката, както бе посочено по-горе, заради неодобрените препарати, с помощта на които се извършва.