Основният симптом на бронхита е кашлицата.

Храчките, отделящи се при кашлица, са нормално явление, така организмът се избавя от инфекциите и отпадните продукти, образуващи се в резултат на възпалението и на жизнената дейност на микроорганизмите.

При бронхит понякога се появява кръв в храчките или кръвохрак. Това явление може да бъде само епизодично и да не представлява опасност, но може и да е симптом на сериозни проблеми.

Причини за кръв в храчките

Непосредствена причина за кръвохрака при бронхит е увреждане на кръвоносните съдове на бронхиалното дърво. Кръв може да се появи при остър и хроничен бронхит.

При остра форма на заболяването притича силно възпаление на лигавиците, инфекцията се развива интензивно.

Отокът, разхлабването на вътрешната повърхност на бронхите може да доведе до увреждане на кръвоносните съдове, преминаващи през горния слой на лигавицата.

Освен това, силната кашлица, която често се съпровожда от острия бронхит, също води до увреждане на лигавиците, тъй като бронхите силно се напрягат.

При хронична форма на заболяването увреждането на тъканите може да възникне вследствие на продължителна кашлица и продължително възпаление.

Кръв в храчките може да се съдържа в малко количество под формата на жилки или малки капчици. Това най-често не е опасно.

Ако пък се появяват кръвни съсиреци, или храчки с оранжев цвят, това означава, че ситуацията е доста по-сериозна.

Този симптом може да свидетелства за заболявания, които често се явяват усложнение на бронхита, или пък за съпътстващи проблеми в организма.

Заболявания, съпровождащи се с кръвохрак:
• Пневмония;
• Абсцес на белия дроб;
• Емболия на белодробната артерия;
• Бронхоектатична болест;
• Респираторна муковисцидоза;
• Рак на белите дробове;

Всички тези заболявания могат да представляват реална опасност за здравето и дори за живота на пациента. Често до трагични последствия води невниманието към себе си, по-точно, към симптомите, с които се съпровождат заболяванията.

Така например, неправилното или недостатъчното лечение или несвоевременното търсене на медицинска помощ по време на бронхит може да доведе до усложнения.

Най-често това е възпаление на белите дробове, тоест пневмония, при което заболяване се образува обширно възпалително огнище в организма.

Доста често храчките са съпроводени с кръв, като могат да съдържат съсиреци или следи от свежа кръв с ярък ален цвят, но най-често е с кафяв цвят.

Освен заболяванията на дихателните пътища, кръв в изхраченото може да се появи, поради кръвотечение в стомашно-чревния тракт при заболявания на стомаха или на червата.

Кога това е опасно?

Тъй като кръвохракът, възникващ по време на бронхит, може да представлява опасност, то е необходимо да се знае в кои случаи е необходимо да се търси лекарска помощ.

Симптоми на опасност

• Внезапна поява на значително количество елементи в храчките;
• Кръвохракът се съпровожда в притискане в гръдния кош, усещане за недостиг на въздух;
• Болкови усещания при пристъпи на кашлица;
• Продължаване на кръвохрака след отшумяване на останалите симптоми на бронхита;

Ако симптомите са особено ярко изразени, появили са се внезапно, то е добре да се извика бърза помощ. Възможно е да се необходими експресни мерки.

Диагностика

За определяне на точната причина за поява на кръв в храчките е необходимо провеждането на диагностични изследвания, като се провежда анализ на състава на храчката, както и пълна кръвна картина. Необходим е рентген на гръдния кош, може да се наложи и бронхоскопия.