До Нова година остават броени часове, накупили сме всичко, което е било възможно, и сме приготвили голямо разнообразие от ястия. Но ежегодният празник на кулинарните изкушения – това е тежко изпитание не само за талантите да се справяме добре с готвенето, но и за нашия организъм.

Придържащите се към принципите на здравословния начин на живот гледат с подозрение към майонезата и руската салата, и си задават въпроса – Какво се случва с холестерола?

И наистина – новогодишното меню както у нас, така и в другите държави по света, не се състои от най-полезните за здравето ястия.

Вдига ли се холестерола от Новогодишната трапеза

Как празниците се отразяват на кръвната картина

Датски учени решават да проверят как Коледа и Нова година се отразяват на нивата на холестерола. Повечето датчани през това време на година си стоят вкъщи и ядат, това, което правим и ние.

Основното коледно и новогодишно меню на датчаните се състои се състои от мазни и сладки ястия, сред които свинско – кебапчета, кюфтета, пържоли с разнообразни сосове, десерти с бита сметана, торти, сладкиши и др.

Учените наблюдават здравословното състояние на 25700 възрастни над 20 години, които по Коледа и Нова година водят подобен начин на живот.

След края на почивните дни при тях се наблюдават повишени нива на лош холестерол, незначително повишаване на нивата на триглециридите в кръвта, и по-високи стойности на общия холестерол през летните дни.

Според изчисленията, рискът от повишаване на нивата на лошия холестерол по Коледа и Нова година нараства с 6 пъти.

Резултатите от това изследване принципно се потвърждават от аналогични наблюдения във Великобритания, Япония и други страни.

Във всички научни доклади се споменава за значително повишаване на лошия холестерол – до 15-20%, и малко по-изразено увеличаване на стойностите на общия холестерол.

Холестерол и студените зимни дни

Има и още един сезонен фактор, който може да влияе на нивата на холестерола. Това е времето. Какво значение има, ако навън е студено, а повечето хора си стоят у дома на топло и похапват вкусни храни? Но науката твърди, че връзка между метеорологичните условия и холестерола в кръвта все пак има, и тази връзка също ще влияе на сезонните колебания на холестерола.

Полски учени наблюдавали амбулаторните данни на пациенти от няколко клиники, които си правели изследвания на холестерола по различно време на годината.

Общо били анализирани данните от 106 000 изследвания на нивата на холостерола и ги сравнили с температурите на въздуха, когато са давани пробите за кръвната картина.

Учените установяват, че след Коледа нивата на общия холестерол при мъжете се увеличава средно с 4,56%, а при жените с 13,46%. Това се обяснява с повишената чувствителност на нежния пол към студа.

При отчитане на казаното по-горе, логично би било да се предположи, че и в този случай само при прекаляване с вредна за здравето храна, се вдига лошия холестерол.

Според учените не трябва да се игнорира и влиянието на студа върху организма.

Известно е, че реакцията на тялото на понижение на температурите се състои в ускоряване на метаболизма, увеличаване на активността на кафявата мастна тъкан и повишаване на нивата на липопротеините в кръвта.

През зимата ядем повече – мъжете средно с 560 калории повече, а жените с 330.

По Коледа и Нова година най-малкият проблем е, че ядем повече, а по-скоро това, че сами си създаваме условия, за да изпълним желанието си да похапнем подобаващо в най-нездравословния формат.

Съчетанието на студ и традиции може разрушително да въздейства на организма.

Какво означава всичко това за обикновения човек? При поставени диагнози диабет или атеросклероза, празничното меню трябва да се преразгледа и да се ограничат максимално мазните ястия. И като цяло следва да сме по-внимателни към здравето си.

Здрав човек в разцвета на силите си може да не се безпокои за моментните колебания в нивата на холестерола. След празниците стойностите ще се върнат към нормалните.

След празниците не трябва веднага ходим да си правим изследване на холестерола, тъй като резултатите няма да са точни.

Следва да се върнем към обичайното хранене и да изчакаме известно време, докато организмът успее да се справи с натоварването, което му създава изобилието от мазни храни.