Хората сменят интимните си партньори, но обикновено новите връзки протичат по същия начин като старите. Това показват резултатите от изследване, проведено от психолози от Университета на Алберта – Канада.

Изследователите анализирали резултати от проучвания, посветени на личния живот, в който периодично участие вземали 554 жители на Германия.

Защо винаги новата връзка става като предходната

Психолозите се фокусирали върху отговорите на участниците в 4 ключови момента – година преди завършване на първата тяхна любовна връзка, годината, когато завършила, първите 12 месеца на новата връзка и годината веднага след раздялата.

Учените се интересували от следните основни аспекти на връзката – колко често участниците правели секс с половинките, колко били удовлетворени, в каква степен можели да се доверяват на партньора и да бъдат открити с него.

Колко често признавали на партньора, че му се възхищават и изразявали увереност в това, че техните отношения ще продължат.

Изключенията са само, че честотата на сексуалните контакти и честотата на изразяване на възхищение – и това, и другото в новите отношения протича по идентичен начин.

Зависи ли нещо от половинката или проблемите си ги създаваме ние

Това е било и очаквано, тъй като тези аспекти зависят от поведението на партньора, и затова могат да претърпят изменения.

На хората може да им се стори, че новите отношения са напълно различни, но това зависи как са завършили предишните.

Когато една връзка завърши, не се чувстваме добре, затова с началото на новата всичко изглежда прекрасно. Това е, защото сме включили новата половинка в ежедневието, връзката съществува отделно от пране, чистене, готвене, грижи за децата и за прочие битови задължения.

Когато наум ни идва фразата „меден месец”, всичко се развива по вече предходния сценарий. Оставаме същия човек, затова с голяма степен на вероятност възпроизвеждаме същите поведенчески схеми в отношенията с новите партньори.

Новата любов е нещо хубаво, но връзката продължава и след като чувствата вече не са толкова силни.

Много са жените, които се заблуждават, че ще намерят идеалната половинка, тъй като настоящата вече ги отегчава, но не съобразяват, че със следващия мъж ще се случи същото.