Преминаването на прага от 2000 нови случая на COVID-19 принуди здравният министър да издаде нова заповед, с която да обяви затягане на мерките – от 29 октомври се затварят гимназиите, университети и нощните заведения в цялата страна за срок до 8 ноември.

Нова заповед с ограничителни мерки и пак рекорд с повече тестове

Отменят се всички екскурзии и групови посещения на туристически обекти. Спортните мероприятия не се забраняват, но ще се провеждат без публика.

С новата заповед се прави и уточнение, тъй като болниците имат навика да тълкуват твърде буквално това, което идва като нареждания от здравно министерство, без преди това да са се допитали, и са отменени планови рехабилитации и психиатрична помощ. Сега с новата заповед те се възобновяват.

Нещо положително може би има в новите данни за заразените, макар и да е достигнат нов рекорд, тестовете с над 3000 повече, отколкото в понеделник – над 11 000, което показва, че положителните проби почти се запазват като процентно съотношение.

Разбира се, това не може да ни успокоява, но все пак може да е ранен признак на стабилизиране на епидемиологичната обстановка.

Хоспитализираните нарастват с 87 – от 2130 на 2217 се покачват приетите в болница, като от близо 2600 нови случая, това е сравнително малък процент. Смъртността обаче бележи сериозен пик, като за изминалото денонощие до летален изход се е стигнало при 26 лица, при които е установен COVID-19.

Излекуваните се увеличават, но не компенсират ръста на новите

Изненадващо намаляват заболелите, които са на интензивна терапия, но това може да се дължи на високата смъртност.

Излекуваните също се увеличават, но в сравнение с установените случаи, те са под 300 или реално заболелите вече надхвърлят 22 000. Общият брой на излекуваните е 18 000, общо са потвърдени 42 000 от началото на епидемията у нас.

При медицинския персонал новите случаи са 72, но са сравнително малък процент спрямо общия брой на установените.

В София-град за първи път новите заразени надминават 1000, а в Пловдивска област са 230 случаите. 169 са установени във Варненско, 101 в Бургас и 95 са в Шуменския край.

По нови случаи в Европа България се изкачва с едно място нагоре, на 16-то, в Унгария новите са малко над 2000, на 17-то място, пред нас са Австрия и Португалия.

Дори и на фона на данните от Европа и спрямо другите държави, които са по-големи по население, у нас се наблюдава ръст на новите случаи.