По-рано лечението на онкологичните и съдовите заболявания на мозъка беше възможно само хирургически. Днес много операции могат да се извършват радиологически – с помощта на апаратура, която действа с поток от заредени частици.

Най-добрият апарат в радиохирургията се нарича гама нож – устройство, което действа с фотони или гама облъчване и се смята за най-доброто средство за лечение на заболявания на главата и шията.

Подробно за това как работи и с какво се отличава от останалите радио апарати разказва професор Бодо Липитц от клиниката в град Хамбург, Германия - Gama Life.

 Какво е това?

Гама ножът е бил разработен в края на 60-те години на 20-ти век Ларс Лексел в Кралския институт на Швеция.

Идеята се състояла да се фокусират лъчите от няколко източника на радиация в една точка и така да се постигне ефекта на пълното отстраняване на тумора.

Гама ножът работи така, че в една точка се събират лъчи от 192 ъгъла – на облъчване се подлага само туморът, а околните тъкани не се засягат.

По-късно американският хирург Джон Адлер посетил института, изучил тази разработка и изобретил кибер нож.

Механизмът на неговата работа е подобен на този на гама ножа, но той не е толкова точен – радиацията може да достигне съседните здрави тъкани.

Но за сметка на това кибер ножът е универсален – освен мозъкът, с него могат да се лекува рак на белите дробове или на черния дроб и в това е неговото предимство.

С гама нож се лекуват злокачествени и доброкачествени тумори на главата и шията, вътрешни хематоми.

Има и още линеен ускорител, който създава изображение, повтарящо формата на тумора и се проектира върху новообразуванието.

Също не е толкова точен, колкото гама ножа, но пък е по-универсален – с него се лекуват рак на белите дробове, на червата, на простата и другите видове рак.

„Въпреки че гама ножът и кибер ножът са близки конкуренти, до сега не са провеждани никакви сравнителни изследвания.“ – коментира немският професор.

Гама ножът не се конкурира с откритата неврохирургия, тези 2 вида интервенции се допълват една друга. Ножовете се използват за лечение на малките образувания, а същинските хирургични интервенции са най-подходящи за лечение на големи тумори.

Този вид апаратура се прилага за тумори с размери 15-18 милиметра, по-рядко 20-25 мм, ако образуванието е първично – до 3 см.

До този размер първичният рак ще расте дълги години и мозъкът дори ще адаптира към наличието на образуванието. Впрочем, колкото и печално да звучи след 3 сантиметра последствията могат да настъпят много бързо.

Кога ракът си отива?

Понятието „излекуване“ е много сложно, подчертава професорът. При наличие на метастази в мозъка трябва да се помни за първичния рак, който може да се намира в други органи на тялото – например в белите дробове или в гърдите.

При лечение на първичния рак лекарите успяват да достигнат до това туморът повече да не расте. Това означава, че той не причинява вреда на човека и може да продължи да живее с него.

В случая с метастази за пълно излекуване, което настъпва в 90% от случаите, са необходими около 6 месеца.

Размерът за определения вид тумор може изобщо да не се промени в посока намаляване, но същевременно да се намират под контрол. В други случаи намаляването на тумора отнема 5-6 години.