В ново изследване жители на Дания, които носили маски, се заразявали с коронавирус със същата честота както и тези, които ходели без маски. Показва ли това, че това маските са безполезни?

Какво показва новото изследване

На 18 ноември рецензирано медицинско издание публикува изследване за ефективността на носенето на маски за профилактика от заразяване с вирусни инфекции.

В него участвали повече от 6000 жители на Дания, общо до края останали 4800 души, половината от тях били помолени да носят маски на публични места, на втората половина им казали да не ги носят.

Наблюдението се провеждало през април и май 2020 г., по това време все още носенето на маски не било масово явление в страната.

На участниците препоръчали да спазват социална дистанция и да ги сменят на всеки 8 часа. Към края на изследването с вирусна инфекция се заразили 1,8% от участниците в маскираната група и 2,1% от тези, които не носили маски.

Разликата се оказва статически незначителна.

Резултатите противоречат на всеобщите препоръки

Още от април 2020 г. здравните организации препоръчват носене на маски за профилактика на COVID-19, някои от тях препоръчвали това да се прави от първите дни на пандемията.

Неотдавна американските центрове по контрол и профилактика на заболяванията официално обявиха, че носенето на маски предпазва не само околните, но и този, който ги носи.

Именно на това положение потенциално противоречат данните, получени в Дания.

Какво всъщност показва това изследване

Според професор от Калифорнийския университет в Сан Франсиско, датското изследване показва само, че препоръката да се носят маски в страна със заболеваемост от вирусни инфекции не по-висока от 2% не може да намали съществено риска от заразяване.

Професорът смята, че изследване с такъв дизайн не може да даде отговор на общия въпрос, предпазва ли маската този, който я носи?

Много други експерти не смятат новото изследване за убедително. Сред неговите недостатъци те посочват:

  • Ниската заболеваемост в Дания, в тези условия е трудно да се оцени ефективността на маските;
  • Участниците трябвало сами да съобщават резултатите от тестовете;
  • Липса на точни данни за носенето на маски и тяхното правилно използване.

Маската не е парашут

Доктор Кристин Лейн, главен редактор на рецензираното медицинско издание, което публикува резултатите от изследването, отбелязва, че маската не е чудотворно средство, и маската не работи като парашут.

Рискът от заразяване едва ли ще се понижи, ако носим маски, но не следваме другите мерки за профилактика.

Необходимо е да си мием ръцете, да спазваме социална дистанция, да избягваме събирания в затворени помещения и т.н.

Нито едно средство не дава 100% защита само по себе си, но когато ги комбинираме, можем да понижим риска от заразяване.

Доктор Джон Брукс, автор на научния бюлетин на CDC, в който се говори за защитния ефект на маските, отбелязва, че те действат като колективния имунитет – колкото повече хора ги носят, толкова по-малък е рискът на индивидуално ниво.

Ефективността на маските е трудно да се оцени, но те работят

Маските могат да предпазват тези, които ги носят, но точната степен на защита е неизвестна, варира от изследване до изследване. За това показва мета-анализът, публикуван през май 2020 г.

Мащабните качествени изследвания на тази тема са наистина малко. Изследванията от 2020 г., които потвърждавали ефективността на маските, са ограничени по мащаб, или са рандомизирани, което означава, че не дават най-високо ниво на доказателствена сила.

Примери за такива изследвания са приведени в неотдавнашен бюлетин на CDC за ефективността на маските от плат. Много научни изследвания, които потвърждават, че маските от плат могат да задържат капки с течности с вируса, са проведени в лабораторни условия.

Не се отчита, че в реалния живот хората могат да носят маски неправилно или невинаги.

Тези, които се отнасят скептично към маските, се позовават на липсата на големи рандомизирани изследвания, в които се сравнява колко често се заразяват хората, които са помолени да носят или да не носят маски.

Експертите отбелязват, че с помощта на обикновените клинични изследвания е трудно да се оцени колко са ефективни маските.

Ефективността на маските е по-трудно да се провери, отколкото на лекарствата, защото е изключително сложно да се контролира и оцени поведението на хората, като се уповаваме на субективните отчети на участниците в изследванията.

Още една трудност е в това, че в реалния живот е невъзможно да се измери какво се случва зад маската, и какво през нея в дихателните пътища.

Доктор Джон Волкънс от Университета на щата Колорадо посочва, че не съществуват клинични изследвания, които да потвърждават ползата от миенето на ръцете, а тютюнопушенето е безопасно.

Разнопосочни мнения на учените за ефективността на маските

Същевременно авторът на новото изследване твърди, че резултатите от него показват, че качествени научни трудове за ефективността на маските могат да се правят.

За да бъде изучена настоящата ефективност, изследванията е необходимо да се провеждат в различни страни, градове и огнища на разпространение на вирусни инфекции.

Ако трябва да обобщим изказванията на различни учени по темата за ефективността на маските, то следва да се посочи, че резултатите от едно изследване не могат да се съотнасят и да се правят генерални заключения.

Например, това, което са показали резултатите от Дания, не означава, че те ще са верни за България, също така е необходимо да се прецени и какви маски се използват.

У нас срещу маските се надигна голяма съпротива, когато бяха въведени на закрито през юли, тъй като при високите температури тогава, беше изключително трудно да се носят.

Сега обаче, когато и през деня е студено, дори е препоръчително да се носят, тъй като няма да навлиза студен въздух в дихателните пътища, който да отслабва местния имунитет и ги прави уязвими за вирусните инфекции.