Фитнес-трекери и приложения, разбира се, помагат за проследяване на здравните показатели. Но за да разберем дали всички, всичко ли е наред с нас, трябва да погледнем още и към своите приятели.

От приятелите може да зависи здравословното ни състояние

За най-точна оценка на здравословното състояние и как се чувства даден човек е добре да се анализира неговия приятелски кръг, убедени са учените.

Според ново изследване здравословният начин на живот се разпространява по социалните мрежи, отнася се реалните, а не тези онлайн, това са хората, с които общуваме най-често, по същия начин както и щастието и стреса.

По структурата на приятелските кръгове на даден човек може да се прецени здравословното му състояние по-добре, в сравнение с данните, получени от преносимите устройства, с които се измерва пулса или честотата на сърдечните съкращения.

Така например, приятелите могат да разкажат за здравето ни повече, отколкото фитнес гривните.

Приятелският кръг може да определи здравето ни

От друга страна, учените не твърдят със сигурност, че трябва да се ориентираме колко сме здрави само по приятелския кръг.

Но отбелязват, че без отчитане на социалната ни активност данните за здравословното ни състояние нямат да бъдат пълни.

Изследователите също смятат, че резултатите могат и трябва да бъдат от специалисти, които се опитват да изготвят план за лечение при затлъстяване.

Очевидно е, ако се изготви за един човек с наднормено тегло или със затлъстяване хранителен и тренировъчен режим, но и му се осигури възможност да споделя успехите си с група приятели по съдба, то тогава ще вижда по-голям смисъл и успехът е почти гарантиран.

Токсичните приятели, които само ни облъчват с негативна информация, е възможно да повлияят силно неблагоприятно на здравето ни. Разбира се, това зависи и как ще подходим.

Дали информацията ще бъде възприета сериозно или ще опитаме да го успокоим и да обясним, че не всичко е толкова лошо и винаги може да се намери решение.

Това е по-щадящият вариант и за нас, така няма да допуснем да ни стресира, а ще се почувстваме по-добре от самия факт, че сме накарали приятел да се почувства по-сигурен в себе си.