Леко увеличение се отчита през изминалото денонощие на броя на заболелите от коронавирусна инфекция у нас. 38 са потвърдените нови случаи, като от тях 12 са приети в болница.

Ново огнище на коронавируса в Благоевград, РЗИ взе мерки

Най-много за днес са заболелите в Благоевград, тъй като там е локализирано ново огнище, РЗИ е взело мерки за ограничаване на разпространението на заразата, което е дало и резултат.

В София новите заразени са 7, в болница Св. Анна са постъпили двама и в УМБАЛ Царица Йоанна още 1, останалите 4 са на домашно лечение.

Веднага след столицата по брой заболели през изминалото денонощие е Ямбол, най-вероятно свързани с огнището в един от кварталите на града.

В област Разград също се отчита малко по-голям брой заболели – 5. Не бе съобщено дали са хоспитализирани или се лекуват у дома.

В Перник, Сливен и Смолян през последното денонощие има по 1 нов заразен. Над 1600 са направените PCR тестове през изминалото денонощие, а общият брой на заболелите се увеличава до 2138.

Общо направените такива тестове са близо 63 000, а съотношение тестове на 1 млн. души население почти достига 10 000.

Сред заболелите, които са потвърдени от референтните лаборатории вчера, има само 1 дете, което от област Кюстендил.

Двамата са новите заразени медицински лица – за лекари се касае, което е по-малко от 10% от потвърдените за последното денонощие заболели, тоест тенденцията е положителна.

Излекуваните най-много в София за 24 часа

Нови 24 са излекуваните през изминалото денонощие, като 23 от тях са от София, направените им PCR тестове са дали 2 пъти отрицателни резултати. Не е ясно колко от тях имат достатъчно антитела, че да могат да станат донори на плазма, с която да се лекуват заразени в тежко състояние.

За съжаление, изминалото денонощие не се размина и без жертви, при които е потвърдена коронавирус инфекция. До летален изход се е стигнало при мъж на 69 години с хронична бъбречна недостатъчност и друг на 56 години, който е страдал от диабет.

Третата жертва е мъж на 69 години, който е страдал от множество заболявания и е с прекаран остър миокарден инфаркт, при него е била потвърдена коронавирусна инфекция. Настанен е в общинската болница в град Гоце Делчев.

Мъжът е жител на село Осина, община Сатовча, където има огнище на коронавирус, и по-голямата част от заболелите от Благоевград през изминалото денонощие са от това село.

От оперативния щаб съобщиха и за леко повишаване на средната възраст на случаите на летален изход с коронавирус, като достига почти 67 години.

Намаление се наблюдава при хоспитализираните с COVID-19, общо 321 са в болница с тази инфекция, 49 са в интензивно отделение, като броят остава почти постоянен през последните дни.

Близо 100 000 заразени за 24 ч. по света, най-много в Бразилия и САЩ

От оперативния щаб предоставиха информация и за епидемиологичната обстановка по света, която остава обезпокоителна. На 4,5 млн. са потвърдените лабораторно с коронавирус, като само за 24 часа се отчитат по близо 100 000 нови.

Преобладаващата част от тях са потвърдени в САЩ, след това по новите заболели е Бразилия, а на трето място Русия, което е явен признак, че епицентърът на вируса се е изместил от Западна Европа.

Новите заразени са най-много във Великобритания – 3400, в Италия, Германия и Франция се наблюдава известно затихване на инфекцията, но в никакъв случай не може да се говори за пълно изчистване от вируса.

Всеки ден в тези 3 държави се потвърждават по 800-900 нови заболели. В Италия основно региона на Милано бълва заболели.

От оперативния щаб съобщиха и каква е епидемичната обстановка в Швеция, където не бяха въведени противоепидемични мерки – 673 са новите заболели, като 69 са случаите на летален изход за последните 24 часа.

На Балканите в Турция са най-много заразените – над 1600 за ден, едва 10 са в Гърция и 8 са новите в Хърватска, в тези 2 държави е налице почти напълно затихване на инфекцията.