Ако някой у дома се разболее от грип или вирусна инфекция, повечето от нас си казват: „Сега цялото семейство ще се разболее”. С вирусите може и трябва да се борим, особено през пролетта, когато вече не са в пика на своята активност. 

За да не се разболеем, трябва да вземем редица мерки. Колкото по-рано започнем с борбата, толкова по-големи са шансовете да не се разболеем от грип или което е по-вероятно в дните на ранната пролет, от вирусна инфекция. 

Пролетният грип не е толкова масово явление, както в разгара на зимния сезон - късен януари и началото на февруари, когато в почти цялата страна бе обявена грипна епидемия.

Правилата от зимата важат и за пролетните настинки, които е възможно доста да се усложнят на фона на отслабения от студените зимни дни организъм и недстига на някои витамини, поради почти еднообразното хранене през предходните около 4 месеца. 

Вирусни инфекции през пролетта - предразполагащи фактори 

Как се предават грип и остра вирусна инфекция

Остри вирусни инфекции са най-разпространените заболявания както сред деца, така и сред възрастни, особено през есенно-зимния период.

През студеното време на годината се превръщаме в лесна мишена за вируси, и за това има няколко причини – отслабен имунитет, недостиг на слънчева светлина и витамини.

Но и в началото на пролетта рисковете съвсем не са по-малко - хиповитаминоза, на фона на общо отслабване на организма след края на зимата. Допълнителен фактор са и резките промени в температурите от топло към студено. 

Вирусните инфекции са предават най-често по въздушно-капков път. Вирусът прониква в горните дихателни пътища и в клетките на лигавицата, като предизвиква нейното увреждане и излющване.

Как да не се заразим

Разбира се, трябва да се положат много усилия, никой от членовете на семейството да не хване вирусна инфекция.

Необходимо е не само укрепване на имунитета, но и да се избягват оживените места, да не се ползва обществен транспорт, да не се ходи на градина, училище или в университета. Това правило по-скоро важи за зимните месеци, но и в дните за ранната пролет е добре поне малко да се прилага. 

Съгласете се, че създаването на подобни стерилни условия е на практика невъзможно.

Ако някой у дома започне да подсмърча, то спазването на елементарни мерки за профилактика значително повишава шансовете ви да не се заразите с вируса.

  1. Често проветрявайте стаята на настиналия и цялото жилище. Затвореното помещение е истински инкубатор за вируси. Ако се страхувате от преохлаждане, следете да няма течение. За времето на проветряването не е нужно да гоните болния от стаята, достатъчно е просто да се завие под одеялото.
  2. Вирусите много обичат сух въздух. Затова го овлажнявайте със специални прибори или просто слагайте на радиаторите мокра тъкан, разпръсквайте водата. По-често мийте подовете и забърсвайте хоризонталните повърхности. По-високите температури в някои дни на март са предпоставка за повече проветряване на жилищните помещения. А и вирусите се размножават по-активно при по-ниски температури, отколкото са средните за месец март. 
  3. Дните на ранната пролет са доста по-слънчеви, отколкото зимните, затова е добре да се възползваме от това и при по-топли и ясни дни да се стараем да прекарваме повече време под лъчите на слънцето, което все още не е толкова силно, че да предизвиква изгаряния. 

Обостряне на хронични заболявания през пролетта 

Колебанията в температурите - от много топло, както в дните около 8 март, към по-студено, по-скоро като за февруари, допълнително предразполага към пролетни настинки.

Най-често се възпалява гърлото. При поява на първите симптоми следва да се вземат мерки за предотвратяване на по-нататъшното прогресиране на обикновената настинка в класическо простудно заболяване. 

Простудните заболявания са сравнително лесно преодолим проблем, който отшумява за няколко дни с подходящите мерки - с повече време за почивка, сън, правилно хранене. Препоръчителни са храни, богати на витамин С - най-вече киви и цитруси. 

По-сериозния проблем, който може да предизвикат променливите метеорологични и температурни условия, са обостряния на хронични заболявания, особено ако не се спазва правилен дневен режим. Ето защо е толкова важно да се придържаме към дневно разписание във все още хладните пролетни дни.