Днес проблемът с болките е един от основните в медицината. С неговото решение се занимава науката анестезиология. Най-големият брой открития и достижения в медицинската сфера се падат във военно време.

Големият брой наранявания подтиквали лекари и учени от онова време да изобретяват нови начини на лечение.

В началото на септември 1874 г. е роден военният хирург, който пръв започва да се занимава с обезболяващото средство новокаин.

Един от авторите на най-известните методи на обезболяване – новокаинова блокада. Използват ли се и днес тези блокади и в какви случаи са ефективни?

Обезболяващи блокади и как работи упойката

Лечебна блокада – това е медицинска процедура, която се отнася към групата на местните упойки. За да разберем какви са механизмите на тяхното действие, следва да разберем какво представлява болката.

Дели се на 2 разновидности: ноцицептивна и невропатична. Ноцицептивната болка е обусловена от активация на рецептори, разположени в органите и тъканите, в отговор на действието на увреждащия стимул.

По нервните влакна импулсите се предават към главния и към гръбначния мозък.

Невропатичната болка възниква не в резултат на реакция на рецептори на увреждането, а на фона на патологично възбуждане на неврони на централната или на периферната нервна система.

Невропатичната болка може да е предизвикана от стимули, които при норма не предизвикват болезнени усещания – например, докосване.

Механизмът на действие на местните обезболяващи се състои в тяхното натрупване в мембраните на нервните влакна, където те взаимодействат с рецепторите. Така се нарушава провеждането болковия импулс към централната нервна система – мозъкът престава да възприема болка.

Разграничават се няколко вида местна упойка:

Повърхностна

В нейната основа е блокадата на рецепторите само на нервните окончания. Малко количество обезболяващо се нанася на повърхността на кожата или на лигавицата. Повърхностната упойка се използва в отоларингологията, офталмологията, а също и при провеждане на ендоскопски манипулации.

Инфилтрационна упойка

В този случай се блокират не само рецепторите, но и малките нерви. Още в края на 19 век е предложена една от методиките за подобно обезболяване – пълзящ инфилтрат, при който тъканите последователно се изпълват с анестетик. Широко се използват в хирургията и в травматологията.

Препарати, използвани при лечебни блокади

Днес за осъществяване на лечебни блокади се използват 3 основни препарата. Всеки от тях е с определени особености и свойства:

Новокаин

Освен обезболяващ ефект има и още противовъзпалително действие. Понижава проницаемостта на съдовете, бактериостатик е и подобрява трофиката – снабдяването с хранителни вещества, на тъканите.

Лидокаин

Този препарат е синтезиран през 1943 г., който е с антиаритмични свойства и едновременно с това е местно обезболяващо.

Лидокаинът е с по-продължителен ефект в сравнение с новокаина и разширява кръвоносните съдове, без да оказва местно раздразващо действие.

Бупивакаин

Най-младият сред обезболяващите е бупивакаин, който започва да се използва през 1963 г. Ефектът от този препарат се развива по-бавно, но се запазва по-дълго. Известно е, че мощността на бупивакаинът е приблизително 16 пъти по-голяма от на новокаина.

Кога се използват лечебни блокади

Лечебните блокади са намерили своето приложение в 3 основни области – неврология, хирургия, травматология и ортопедия. Основни показания за използване на този тип упойки са:

 • Леки оперативни интервенции;
 • Болест на Рейно;
 • Посттравматично увреждане на нервния сплит;
 • Възпалителен процес в тъканите и ставите;
 • Междуребрена невралгия;
 • Торакопластика;
 • Прищипване на коренчетата на гръбначномозъчните нерви;
 • Коксартроза;
 • Остеохондроза;
 • Херния на междупрешленния диск;
 • Възпаление на седалищния нерв;
 • Различни видове шок – травматичен, от изгаряне;
 • Хроничен болков синдром в областта на гърба и на шията;
 • Фантомни болки след ампутация.

В какви случаи блокадата не може да обуздае болката

Блокадата е нещо като магическа пръчка за много хора, като им позволява да се избавят от мъчителните болки. Ефектът може да е доста продължителен, затова такава терапия се препоръчва да се провежда на курсове.

В повечето случаи за окончателното справяне с болковия синдром следва да се проведе лечение на основното заболяване.

Блокадите не са ефективни, ако увредената част от организма е самата централна нервна система.

При травматично, туморно или инфекциозно увреждане блокадата няма да помогне – изисква се специализирано лечение.