Няколко пъти през последните години медиите от цял свят излизат с информация със сензационни заглавия на тема „Лекари излекуваха човек, заразен с ХИВ”. И в този момент болните от ХИВ от цял свят се обнадеждават, че чумата на 21 век, болестта с червена лентичка и „Наказание Господне за греховете на човечеството” най-накрая остава в миналото, както и много, някога страшни болести.

След известно време престава да се говори за сензации, и става ясно, че метод на пълно излекуване от ХИВ и СПИН засега не съществува

Кога и по какъв начин може да се излекува ХИВ и СПИН?

Пресаждане на костен мозък – от Берлин и Лондон

Първият човек, който достоверно е заразен с ХИВ и се е излекувал от него, е Тимъти Рей Браун, роден през 1966 г.

Въпреки американският си произход, го наричат берлински пациент, защото живял и се лекувал в Берлин.

Тимъти разбира, че е ХИВ-позитивен през 1995 г. След няколко години му поставят диагноза „левкемия”. А през 2007 г. му е направена процедура по трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

Общо са открити 60 донора, и сред тях е човек, който е с вродена устойчивост към ХИВ. Година след трансплантацията левкемията се завръща, и на Браун е направена повторна трансплантация на стволови клетки.

Изобщо на Тимъти по невероятен начин едновременно му провървяло и обратното. Това, че оцелял изобщо, е само по себе си чудо.

Проблемът е, че след първата трансплантация развива тежки усложнения – левкоенцефалопатия и реакция на трансплантант срещу гостоприемника.

Тези 2 усложнения могат да доведат до смъртта на човек. Но Тимъти оцелява и успява да се избави от ХИВ.

От тогава в кръвта на Тимъти, който е жив и до днес, не може да се открие вирус, тъй като лекари и учени могат да говорят с пълно право не за ремисия, а за истинско излекуване.

По-късно, през 2017 г., учени от испанския институт IrsiCaix заявиха, че ключов момент в цялата тази история е не присаждането на клетки от устойчив към вирус донор, а смъртоносна реакция на организма на трансплантант срещу домакин.

От реакция на имунната система вирусът на ХИВ загива необратимо

Според изследователите, при тази реакция вирусът необратимо загива.

Учените също съобщават, че са им известни 6 случая на излекуване от ХИВ, благодарение на тази разрушителна реакция на имунната система. От данните на 6 пациенти само един получава костен мозък от резистентен към вируса донор.

Останалите 5 са били с присадени стволови клетки от обикновени здрави хора без вградена защита срещу ХИВ.

Всички шестима преживяват реакция на конфликт на имунните клетки – и при всички 6 след това вирусът изчезва от кръвта.

Има едно НО – в момента на публикуване на това съобщение испански учени уточнили, че 6-ма щастливци засега приемат лекарства срещу ХИВ. Затова макар и да не се установява вирус в кръвта, засега не може да се твърди, че е налице излекуване от ХИВ.

Има и друго НО – реакцията имунния конфликт е изключително опасна за пациента. Не по-малко от 50% от хората, при които се развива, умират или от самата трансплантация, или от рак.

Преди няколко месеца, през пролетта на 2019 г., група британски учени от Оксфорд, Кембридж и няколко други института обяви за втори потвърден случай на излекуване при вирус на имунния дефицит в кръвта.

Методът на терапия е същият, както и при берлинския пациент – присаждане на стволови клетки от човек, нечувствителен към ХИВ.

Историята на практика се повтаря. Лондонският пациент е заразен с ХИВ през 2003 г. След 9 години е с поставена диагноза лимфом на Ходжкин – злокачествена болест на лимфната система.

Тогава през 2012 г. му е назначена химиотерапия и присаждане на стволови клетки от човек устойчив към ХИВ. На следващото изследване вирусът не се установява.

Ремисия или изцеление – дете от Мисисипи

През март 2013 г. американски учени от Университета Джон Хопкинс на голяма конференция за ретровируси съобщават, че за първи път са успели напълно да излекуват от ХИВ 2-годишно момиченце – жителка на щата Мисисипи.