Такива неприятни усещания като дискомфорт, мравучкане и изтръпване на пръстите и китките на ръцете са познати са познати практически на всеки човек. Но за някои този дискомфорт е временен и е обусловен от неудобна поза по време на сън, тесни дрехи или някакви друг притискащ ръката фактор.

За много хора изтръпването на китките на ръцете и на пръстите се превръща в хронично и сигнализира наличието или възникването на заболявания, изискващи незабавно лечение.

Изтръпване на китките на ръцете – причини

Чувството за мравучкане и сковаване на китките на ръцете не трябва да се игнорира, тъй като тези симптоми обикновено свидетелстват за проблеми с нервната система и кръвообращението. Също подобни признаци могат да бъдат сигнал за развитие на такава разпространена болест като остеохондрозата.

Най-често изтръпването на китките се натрупва при хора в напреднала възраст, тъй като в този период от живота нервите не са способни да възстановяват функциите си толкова бързо, колкото в млада възраст.

Това се обяснява с факта, при хора на преклонна възраст промените в нервите обикновено се съпровождат със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Какви са най-честите причини за изтръпване на китките?

• Синдром на карпалния канал;
• Остеохондроза на тилния отдел на гръбначния стълб;
• Болест на Рейно;
• Полиневропатия;
• Запушване на големите артерии на горните крайници, блокиране на кръвоносните съдове на мозъка;

Една от най-честите причини за изтръпване на китките е синдромът на карпалния канал, който представлява прещипване на срединния нерв, който преминава през него.

Това заболяване често бива предизвиквано от продължителното напрежението на китките в рамките на деня, например при продължителна работа на компютър в неудобна поза.

Обикновено при синдром на карпалния канал болезнените усещания и изтръпванията се усещат не само в областта на китката, но в пръстите. Дискомфортът се усилва към края на работния ден и престава да безпокои човека, когато ръцете си отпочинат.

Между впрочем, изтръпването на китките по време на сън е един от характерните признаци на това заболяване и показва до каква степен то е напреднало.

Шийната остеохондроза също е честа причина за изтръпване на китките. При наличие на тази патология шийните прешлени се изместват, което притиска кръвоносните съдове. Това често води до прищипване на нервните окончания.

При остеоходроза на тилния отдел на гръбнака сковаността и болезнените усещания са характерни само за едната страна.

Болестта на Рейно представлява нарушение на циркулацията на кръвта, което възникне, поради увреждане на малките кръвоносни съдове – капилярите. При тази патология се наблюдава двустранно изтръпване на китките.

Освен това, се нарушава чувствителността на пръстите и на 2-та крака и се появяват болезнени усещания.

Полиневропатия – това е увреждане на нервите на пръстите на ръцете и на китките, което може да настъпи в резултат на:

• Авитаминоза;
• Диабет;
• Инфекциозни заболявания;
• Панкреатит;
• Анемии;

Още една причина за изтръпване на китките е запушването на големите артерии на горните крайници. При тази патология чувствителността на ръцете намалява постепенно, тъй като количествата кръв, които навлизат в ръката с течение на времето все повече намаляват.

Следва да се отбележи, че когато изтръпването на ръката не преминава повече от 2 часа, е необходимо да потърсите спешно лекарска помощ. Своевременната интервенция на специалист може да предотврати развитието на некроза и съответно загуба на крайник.