С всяка изминала година депресията става все по-разпространено заболяване из целия свят. Според прогнозите на СЗО, в близките десетилетия това психическо разстройство по разпространеност ще надмине сърдечно-съдовите заболявания.

Депресията се съпровожда със симптоми като липса на настроение, загуба на способност на човек да се радва, мисловни нарушения, отслабване на двигателните възможности.

Болният от депресия човек загубва интерес към живота, към своите стандартни занимания и към околните, понижава се самооценката му. Някои болни на фона на депресията започват да злоупотребяват с алкохола или с наркотици.

Депресията може да възникне във вид на единични пристъпи с различен интензитет или да е с хроничен характер. При някои хора, макар и продължителна, депресията слабо се проявява, а при други се повтаря в състояние на обостряне.

Симптоми на депресия

Това състояние има емоционални, физиологични, поведенчески и мисловни проявления.

В емоционален план болният човек страда от тъга, отчаяние, потиснато настроение, тревога. Той става раздразнителен, постоянно усеща чувство за вина.

Депресията често се съпровожда с тревога за съдбата и здравето на близките. Ако е дълбока, то човек губи способността си да преживява всякакви чувства.

Към физиологията на депресията се отнасят разстройствата на съня, промяната на апетита, запек, отслабване на сексуалното желание, повишена умора, болки и неприятни усещания в тялото.

Човек е пасивен и избягва контактите с другите хора, трудно му е да се съсредоточи и да взема решения. И вижда бъдещето в черни краски. Тревожи го мисълта за собствената му ненужност и безпомощност, а в тежките случаи – мисли за самоубийство.

За разлика от обикновената липса на настроение, при клинична депресия изброените симптоми или част от тях, се запазват за не по-малко от 2 седмици.

Какво предизвиква обострянето на депресията?

Обострянето на това състояние е най-често със сезонен характер. Например, симптомите се проявяват най-често през есента или пролетта.

Изменението на метеорологичните условия, пренастройването на биологичния часовник са сред другите причини за обостряне на заболяването.

При болните с хронична депресия обострянето често се предизвиква от преждевременно прекратяване на приема на лекарства.

Обострянето на заболяването в междинните сезони е свързано с недостиг на слънчева светлина, недоимък на витамини, заседнал начин на живот.

Измененията на климата също имат принос за влошаване на състоянието, резките промени в температурите на въздуха, аномалиите в атмосферното налягане, природните явления – силните ветрове, обилните валежи, засилват чувството за тревога, безпокойство и страх.

Преходът от един сезон от годината в друг се съпровожда и с хормонални промени, а измененията на хормоналния фон се отразяват и на настроението.

При жените обострянето на депресията може да е свързано с репродуктивния цикъл. Така например някои жени страдат от ежемесечно обостряне на предменструалния депресивен синдром, който съответства на менструацията.

Профилактика на обостряне на депресия

След преминаване на основния курс за лечение на депресия и след нормализиране на състоянието, пациентът е необходимо да премине поддържащ курс. Този етап може да е с продължителност 4-6 месеца или повече.

Според резултатите от експеримента, проведен от психиатри в САЩ, пациентите с депресия са способни сами да контролират проявленията на заболяването си, след като се научат да осмислят сами признаците на обострянето.

Участниците в експеримента, които преминали курс по когнитивна терапия се научили да определят признаците, предизвестяващи обостряне и рецидив.