Обостряне на хемороидите е проблем, справянето с който е необходимо, колкото е възможно по-рано. Ако навреме човек се обърне към лекар и започне лечение, то симптомите на обострянето обикновено отшумяват за няколко дни.

Първа помощ – обезболяване

Симптомите на обостряне на хемороидите могат да се появят внезапно. Като болката може да бъде интензивна и да не дава на болния покой. В такива случаи възниква необходимост от бързо облекчаване на мъчителния симптом.

За облекчаване на болезнените усещания могат да се използват обезболяващи препарати. Също на засегнатото място може да се сложи лед. Разтворете в студена вода малко калиев перманганат, така че разтворът да бъде слабо розов, потопете в разтвора марлята и я сложете на възпалените възли на хемороидите.

От една страна ледът ще спомогне за намаляване на болезнените усещания, а калиевият перманганат въздейства бактерицидно. При нетърпими болки можете да опитате и с вани на седалищните части с отвари от билкови чайове.

Не влошавайте ситуацията

При обостряне на хемороиди не се препоръчва дълго да се стои в седнало положение или пък в изправено. Тъй като натоварването върху възпалените възли на хемороидите се увеличава съществено, което само допълнително влошава симптоматиката на обостряне.

Не създавайте условия за възникване на запек – ако усетите, че имате проблеми с изпразването на червата, то най-добре в такъв случай да си направите. Но ако в областта на аналното отвърстие има силно възпаление, то клизмата може да бъде много болезнена.

При лекаря

Обостряне на хемороидите не е шега. Колкото е възможно по-скоро да се обърнете към лекар, който ще ви състави схема за лечение.

За облекчаване на болковия синдром лекарят обикновено назначава нестероидни противовъзпалителни средства както със системно, така и с локално действие. От медикаментите с локално действие се прилагат анални свещи, кремове, мехлеми.

Местните противовъзпалителни препарати обикновено се назначават, ако възпалителният процес се е разпространил към подкожната мастна тъкан. А при развитието на тромбоза на болния са противопоказни хепаринови мехлеми, ангиопротектори, венозни тоници, а също и препарати, способстващи за абсорбиране на тромбите и за разреждане на кръвта.

Важно!

Макар и кръвотеченията от аналното отвърстие най-често да са симптом на хронични хемороиди, то е възможно да се дължат и на други причини.

Ако при хемороидите се наблюдава кръвотечение, то на болния се назначават ректални свещи, съдържащи адреналин, а също и хемостатични – кръвоспиращи, препарати.

Обикновено симптомите на хемороидите отстъпват в рамките на 5-7 дни. Лекарите в никакъв случай не съветват да се прибягва до народни средства за лечение на хемороиди. Така само е възможно влошаване на състоянието. При първи симптоми се обръщайте или към личния си лекар и след това към проктолог.

Не отлагайте лечението за по-късно

Макар и за това заболяване не е прието да се говори на глас, то може да създаде огромни неприятности на човека. Поради хемороидите човек не може да стои нормално, да стои, да се движи.

Проблемите, които създава това заболяване са толкова сериозни, че болният не е в състояние да работи и да се занимава с каквато и да е работа.
За съжаление, поради стеснителност хората рядко се обръщат към лекар, тъй като хемороидите са интимно заболяване. Но важно е заболяването да не се остави, както се казва, да протича на самотек.