Храненето на детето по възможност трябва да е свободно от добавена захар, тъй като увеличава риска от затлъстяване и хронични заболявания в бъдеще.

Кърмачетата трябва да ядат колкото се може по-малко добавена захар, по-добре изобщо да я избягват. Това са изисквания на новите препоръки за хранене на най-малките деца.

Защо на кърмаче не трябва да се дава добавена захар

За първи път подобен документ съдържа препоръки за хранене на кърмачета.

Родителите следва да избягват добавената захар в храните, които дават на детето, затова е свързана с развитието на затлъстяване при децата и развитие впоследствие на хронични заболявания, се посочва в ръководството.

В документа се подчертава, че добавената захар не е необходима за развитието на децата.

Добавена е захарта, която се появява в храните и напитките по време на процеса на приготвяне. Не става въпрос за захари, които естествено се съдържат в хранителните продукти.

Продуктите с добавена захар обикновено са бедни на хранителни вещества – в тях има много празни калории, отбелязват учените.

Ябълки и портокали съдържат захар, но те също дават фибри и хранителни вещества.

Захар има и в майчиното мляко, но в него също има много компоненти, които усилват имунитета и се борят с инфекциите, и отлична комбинация от мазнини, белтъчини, въглехидрати и витамини, които са необходими на детето.

Плодовите сокове може да са опасни за най-малките

Пример за напитка, която не е необходима за малките деца, това е плодовият сок. Хранителната му стойност се отличава от тази на целия плод.

Затова сокът трябва да се избягва, смята педиатърът. На възраст от 1 до 3 години детето трябва да изпива не повече от 120 мл. от тази напитка

Експертната комисия отделя 5 вида продукти, с които децата си набавят около 70% от добавената захар. Това са подсладени напитки, десерти, бонбони, чай със захар и зърнени закуски.

Ранните хранителни въздействия сега са известен като фактор, свързан с хронични заболявания в по-късна възраст, се посочва още в документа.

За възрастни, експертната комисия понижи горния праг на препоръчителното потребление на захар. Доскоро се разрешаваше до 10% от дневните калории при енергиен прием от 2000 калории.

Сега този показател се понижава до 6%, 120 калории. За сравнение, едно шише газирано съдържа около 150 калории.