Бебето се дърпа или изобщо не иска да засуче и плаче силно. Каква може да е причината?

Разбирайки каква е причината, ще можете по-бързо да отстраните последствията и да нахраните разстроеното дете.

Защо бебето може да спре да суче внезапно

Запушен нос

Кърмачетата страдат много по-често от хрема, отколкото по-големите деца. Ако носът е запушен, заради оток на лигавицата или е пълен със слуз, по време на сученето детето буквално няма с какво да диша, затова и след няколко глътки, то разстроено се дърпа от гърдата и започва да плаче от глад.

В този случай е необходимо добре да се почисти носа, а ако се налага да се сложат капки, но само след консултация със специалист и при строго спазване на дозата.

Заболяване на ушите

Сученето и гълтането могат да са причина за болка, ако детето, например, е с остър отит. В този случай детето плаче, когато се опитва да яде, върти глава, търка си ухото и без причина започва рязко да плаче.

Млечница – кандидоза

Ако кандидозата устната кухина на кърмачето, то може да се откаже от храната.

Разпознаването е доста лесно – по небцето, венците и устните и езика възниква бяла плака, която може да има форма на петна или плаки.

В този случай е необходима спешна консултация с лекар и да започне лечение.

Непознат аромат

Бебето разпознава мама, дори и в пълна тъмнина, включително и по глас и по аромат. Новият крем за тяло, омекотител за пране или силните миризми могат да смутят детето, и то да откаже да суче.

Неприятен вкус на млякото

Вкусът на кърмата може да се промени по най-различни причини. Например, ако мама е яла храна с голямо количество ароматни билки или чесън или да е била лекарства, които влияят на вкуса.

Освен това млякото малко се променя преди началото на менструация, може да се измени както количеството, така и вкуса, което да се отрази и на поведението на бебето.

Излишък от мляко

Ако мама е била навън за по-дълго време и се е върнала с надута, твърда гърда, то бебето трудно ще може да суче.

В този случай е необходимо да се изцеди малко мляко и на детето да се предложи по-обичаен и удобен вариант.

Стрес

Мама не е вземала детето дълго на ръце, също така вкъщи са шумни гости, които са развалили графика на кърмене. Или пък мъникът е бил на лекар, който му е правил различни неприятни манипулации – мерене, теглене.

Малките деца остро реагират на външни дразнители, и ако едни използват кърменето, за да се успокоят, то други могат да нервничат и изобщо да не искат да сучат.

За да успокоим мъника, то по-добре да останем с него насаме, на тишина, в стая с приглушена светлина. Подръжте го на ръце, така ще се успокои и след това още веднъж опитайте да го накърмите.

Едно от най-важните условия, за да може детето да не отказва да се суче, е да бъде правилно положено на гърдата.

При сучене трябва майката да следи то да е обхванало с уста не само зърното, но и част от ареола.

Това е важно не само за мъника, но и за майката. Благодарение на по-голямата зона на обхват в мозъка на жената постъпват повече нервни импулси от повърхността на кожата.

Образуването на кърма се усилва, а зърната не се напукват. Не по-малко важно е това и за детето, така то суче по-лесно, и съответно няма да отказва да го прави, поради неимоверните усилия, които трябва да полага.

Майката трябва да е в максимално удобна поза при кърмене, в противен случай и детето ще е неспокойно. Позата трябва да е такава, сякаш се подготвяте да гледате дълъг филм.

За да му бъде по-лесно на детето да суче, е добре мама да го придържа. Главата трябва да е разположена така, че нослето му да е точно срещу зърното, в противен случай няма да успее да обхване с уста част от алвеолата.