Сладоледът е един от най-популярните десерти у нас. И според диетолози е, дори по-полезен от шоколада.

За много от нас сладоледът е продукт не само за охлаждане в горещините, но и спасение от лошото настроение при всяко друго време. И тук можем да се състезаваме с шоколада.

Как да изберем това лакомство и колко можем да ядем

Сладоледът може да повлияе благоприятно на емоционалния фон при депресия, защото подобрява настроението. Ако говорим за натурален сладолед, за приготвянето на който са използвани само мляко и сметана, то в него присъства аминокиселината триптофан, която е необходима за синтез за серотонин, хормон на щастието.

Ако сравняваме с торта или с шоколад, то по-добре да се предпочита сладоледът. Приятните емоции няма да са по-малко, а ползите ще са повече.

Тези, които контролират телесната маса и искат да си позволят десерт понякога, по-добре да изберат сладолед.

Калоричността на различните видове сладолед могат да се различават. По количество захар обикновено съществени разлики няма, но по отношение на мазнините има разлики.

В млечния сладолед мазнините са само 10 грама

Млечният сладолед може да съдържа около 10 грама мазнини, а в парче торта или сладкиш са минимум 25-30 грама, тоест 3 пъти повече от млечния сладолед. Това означава, че калоричността нараства с 3 пъти.

За да бъде десертът наистина полезен, обърнете внимание на неговия състав. За предпочитане е сладолед е натурални компоненти. В състава на този сладолед трябва да има мляко или сметана, допуска се малко количество краве масло и захар. Това са основните компоненти

Ако сладоледът е плодов, тоест още сок от плодове. Нежелани съставки са растителни мазнини, сладоледът, който ги съдържа е по-евтин, сгъстители и емулгатори. Колкото по-дълъг е списъкът с компоненти, толкова по-малко наподобява на натурален продукт.

На ден е желателно да се изяжда не повече от една порция, тоест една чашка. По-добре е, ако това е сладолед без шоколад и други компоненти, увеличаващи неговата калоричност.

Тези, на които сладоледът им идва твърде калоричен, могат да изберат плодов лед и сорбе. Това, разбира се, вече не е сладолед, но е полезен заместител на обикновеното сладко.