Рязката смяна на температурата – това е стрес за организма.

Какви са опасностите от сладоледа при горещо време

Ако бързо ядем сладоледа, рязко се охлаждат горните дихателни пътища. Това увеличава риска от остри дихателни заболявания.

Ситуацията се задълбочава от резките колебания на температурите – тялото е загрято от жегата, а храната, която попада в него, е студена, което предизвиква стрес в организма.

Сладоледът трябва да се яде бавно и не е желателно да се бърза, следва да е леко разтопен. Напитките също е препоръчително да се пият на малки глътки.

В жегата за предпочитане е обикновената вода, чайове, компоти, а също и вода с лимон и плодове.

Не се препоръчват кафе, газирани напитки и млечни коктейли, в които се съдържа много захар, мазнини и ароматизатори.

Ако ви се похапва нещо млечно, то по-добре е да пиете охладено прясно мляко или млечнокисели напитки.

В жегата е препоръчителен айран, тъй като организмът губи много натрий от високите температури, който се възстановява от млечнокиселата напитка.

Сред напитките, които се смятат за най-подходящи в горещо време е и ябълковият сок, но не концентриран, а разреден с вода.

Защо тялото трудно понася първите летни жеги

Прясноизцеденият сок от ябълки обикновено е по-сладък, затова е необходимо разреждане с вода.

Осигурява едновременно витамини и минерали на организма и малко глюкоза, която е необходима за енергийния баланс.

Горещата вълна, която започна от сряда и температурите в страната масово надхвърлиха 30 градуса, усеща се, че наближава лятното слънцестоене, днес се очаква да достигне своя пик и след това жегата трябва леко да отслабне.

След хладното време през май и температури около нормата през юни тялото не е съвсем подготвено за толкова високи градуси, още повече трайно, затова и повечето от нас по-трудно понасят жегите.

С рамките на 4-5 дни организмът започва да свиква с максималните над 30 градуса и до 35 дори. Но пък става много чувствителен на по-съществени захлаждания, каквито са възможни след 15-ти август.