Много от нас обичат да гледат филми и сериали за социопати, дори и симпатизират на тези герои, но кой би искал да си има работа с тях в реалния живот? За съжаление, те се срещат по-често, отколкото ни се струва, навярно го знаете от собственост. Как да разпознаем опасността?

По данни на Американската психиатрична асоциация, трима от 100 мъже са социопати или 3%. Около 70% от тях са пораснали без баща, останалите 30% са извънбрачни. Може би тежкото детство е една от причините, но не трябва да бъдем предубедени към всички мъже, които са възпитавани от самотна майка или са били нежелани деца.

Обърнете внимание на особеностите на тяхното поведение, които издават социопатия.

Какво издава, че един мъж е социопат

1.Твърди очарователни са

Винаги говорят това, което бихте искали да чуете. Готови сте да се съгласите на всяко тяхно предложение, защото не можете да се противопоставите на тяхната усмивка.

Познавате ли такъв персонаж? Стойте по-далеч от него, голяма е вероятността това да не е принц на бял кон, а истински социопат.

Невероятно харизматични са и изглеждат много сексапилни за жените. Това не означава, че всички сексапилни и харизматични мъже са социопати. Ако всички тези качества вървят заедно с навика на мъжа да говори, така че да ви омае, тогава трябва да обърнем внимание.

2.Не изпитват никакъв срам

Тези хора не са способни да изпитват вина за своите действия, дори за най-ужасните. Затова те са опасни, липсата на съвест ги прави способни на всичко. Много хора с антисоциални разстройства са лишени от съвест, но не всички.

Това твърдение е вярно по отношение на всички психопати, което ги прави изключително опасни. Когато човек не чувства разкаяние, може да реализира своята най-страшна мисъл, която му идва наум.

3.Няма близки отношения

Приятели, семейство, колеги или отсъстват в неговия живот, или отношенията с тях са изпълнени със спорове и скандали. Проблемът не е в това, че никой не е способен да разбере неговата загадъчна и сложна натура, а в това, че трудно изгражда трайни емоционални връзки.

Затова е добре да стоим далеч от човек, който не поддържа никакви близки отношения с околните и с най-близките си, докато не ви е лишил от радостта от живота.

4.Манипулира околните

Този човек търси възможност за получаване на изгода и би направил всичко, за да постигне своето. Без съмнение използва и манипулира другите, за да постигне целите си.

Това може да не се прояви по различен начин. Например, ако човек постоянно се опитва да ви разубеди по някакъв въпрос, замислете се над неговите мотиви.

Ако забележите, че в негова компания си променяте много поведението, и то не в особено добра посока, тогава се замислете за преустановяване на общуването.

5.Грубост и агресивност

Социопатите са безчувствени и жестоки. Някои дори не скриват агресивността и склонността към физическо и емоционално насилие. Изглежда удивително, но те са едновременно жестоки и очарователни.

Обикновено те пускат своя чар в началния етап на общуването, за да им се вържете, и едва след това започват да показват истинското си лице, като ви правят нещастни и неуверени в себе си.

6.Измислят си фантастични лъжи

Представете си, че приятел се е върнал от риболов и започва да се хвали, че е хванал огромен шаран, макар и това да е обикновена слънчева риба. Това не се смята за фантастична лъжа, а по-скоро за преувеличаване.

Социопатите не лъжат за дреболии и не бъркат случайно незначителни данни. Техните лъжи са мащабни и нямат нищо общо с реалността. Буквално живеят в свят на безкрайни лъжи, които заменят тяхната реалност.

Лъжат за своя опит и за невероятните събития, които са се случили с тях, за да изглеждат по-добри, по-умни и интересни. Често лъжат и за своето здравословно състояние, за да предизвикат съжаление у околните и полза от това.

7.Никога не молят за прошка

Социопатите са убедени, че са винаги прави. Дори ако покажете доказателство за грешката, те ще откажат да я признаят. Тяхното его се нуждае от постоянно подхранване, затова и искането на прошка е нещо съвсем непознато за тях.