Всички лекарства, които потенциално могат да лекуват COVID-19 и какво се знае за тях към момента.

Епидемията от коронавирус обхвана света – сега под карантина са над 3 млрд. души, а броят на заболелите вече наближава 1,5 млн.

Ваксина, която може да защити от коронавирусна инфекция, все още няма, липсват и лекарства, които да лекуват конкретно COVID-19.

В клиниките по цял свят назначават симптоматично лечение, а също използват редица препарати, предназначени за лечение на други заболявания.

С какво сега се лекуват заразените от COVID-19, които се изписват само при влошаване на състоянието, вече е почти ясно. У нас има утвърден стандарт за болнично лечение – антибиотици, при наличие на показания кортикостероиди и препарати на основата на хинин.

Какво лекарство може да се приложи при COVID-19

1.Лекарство против ХИВ

Използването на комбинация, състояща се от лопинавир и ритонавир, двете влизат в състава на препарата, който се изписва при ХИВ с търговско название „Калетра”, стана една от първите препоръки, появили се в официални документи, които се отнасят за терапия при коронавирусна инфекция.

Тези лекарства вече се използват при епидемия от атипична пневмония през 2002 г., предизвикана от сходна по структура коронавирус, и при епидемия от близкоизточен респираторен синдром – MERS, който бушува през 2014 г.

Съществуват данни, че тогава използването на тези препарати, а също и добавянето на интерферон към тях, подобрявало състоянието на пациентите, облекчавайки протичането на болестта и понижавайки нивата на смъртност.

Учените изучаващи новия вирус, бързо показват, че SARS-CoV-2 е сходен по структура с коронавируса, който става причина за възникване на атипична пневмония – заради това те предполагат, че и в случай на COVID-19, комбинацията лопинавир + ритонавир ще се окаже ефективна.

За това, че тази комбинация действа, показват наблюдения на китайски учени, които бяха публикувани още през януари.

По-късните данни опровергават ефективността на тези две лекарства, приложени едновременно, като се прави сравнение с плацебо ефекта.

Все пак следва да се отбележи, че мащабното изследване изисква и голям брой наблюдавани, и повече време.

2.Лекарство срещу Ебола треска, което не мина тестовете

Ремдевизир, създаден от компанията Gilead Sciences, се оказва неефективен при лечение на заразените с Ебола треска. Сега лекарството влиза в списъка на препарати, които могат да се справят с коронавируса.

Неговата ефективност против вируси, предизвикващи SARS и MERS, вече е посочена в експерименти in vitro – в епруветка, а освен това учените успяват да демонстрират, че ремдевизир възпрепятства заразяването с новия коронавирус.

В САЩ разрешават използването на лекарството, но става въпрос за т.нар. състрадателно приложение. Това е, когато нерегистрирано лекарство се назначава при тежка и често неизлечима форма на заболяване.

В други държави може да бъде назначено  и в случаи на COVID-19, при които болестта протича в не особено тежка форма.

Известно е само за един случай, когато лекарството е изписано на жена с COVID-19, която е в много тежко състояние.

Лекарите смятали, че няма да оцелее, но след приложението на лекарството за ебола жената започва да се възстановява.

Впрочем връзката между приложението на лекарството и оздравяването засега не е потвърдена.

Не са малко хората, които дават надежди на ремдивизира, а заместник директора на СЗО епидемиологът Брус Елвард го обяви за единствения препарат, който може наистина да сработи.

3.Лекарства срещу малария и ревматоиден артрит

Одобрените от FDA лекарства за лечение на малария, вълчанка и ревматоиден артрит хлорохин и хидроксихлохорин, е възможно също да са ефективни при терапията на COVID-19.

Това показват резултати от изследвания, проведени in vitro – активността на препаратите е проверена на заразени с новия коронавирус на клетки на животни и хора.

През 2005 г. е установено, че хлорохинът може да инхибира /забави/ разпространението на първия коронавирус, предизвикващ атипична пневмония. Вирусът губел свойството си да прониква в човешките клетки и да се размножава в тях.

Изследвания, проведени в клетъчни култури, показват, че и на новия коронавирус този препарат действа по сходен начин.

Сега средствата, предназначени за лечение малария, получават болни от Китай, Франция, Южна Корея и САЩ, данните, потвърждаващи тяхната ефективност при COVID-19 явно са недостатъчно.

Докато една група лекари твърдят, че има полза от приложение на хлорохин и хидроксихлорохин, други не виждат никаква полза. Това се отнася както за хлорохина, така и за хидроксихлорохина.

Клиничните изпитвания, тоест проверката на ефективността върху хора, на препаратите за лечение и профилактика на коронавирусна инфекция засега са в начални стадии. Трябва да е ясно, че приемът на тези препарати без показания е недопустимо, а назначаването им при хронични заболявания трябва да се прави внимателно.

У нас са изтеглени от пазара през миналата година и съответно не могат да се закупят от нито една аптека. Доставени бяха само на болниците, както като дарение.

Изброените по-горе препарати се смятат от Световната здравна организация за най-перспективни. Всички те ще се тестват в рамките на програма, която обединява информацията за клиничните изпитвания на тези лекарства при COVID-19.

4.Японски препарат против грип

Препаратът фавиправир, разработен от китайска фармацевтична компания, е предназначен за лечение на грип и потиска репликацията и разпространението на вируса.

В Китай противовирусният фавиправир вече е бил тестван за лечение на коронавирусна инфекция сред 340 души с лека или умерено тежка форма.

Финалните резултати засега не са публикувани, но предварително авторите отбелязват, че препаратът помага за намаляване на продължителността на заболяването, а също и за подобряване на състоянието на белите дробове.

При тежко протичане ефектът от приема на лекарството е на практика незабележим и не може да помогне. Японското правителство дари на България няколко хиляди бройки.

5.Препарати за сваляне на кръвно

В Университета на Минесота пуснаха едновременно 2 клинични изследвания, в рамките на които се проверява ефективността на лозартан при терапия на заразени с COVID-19.

В едно от тях авторите опитват да изяснят дали помага този препарат, разработен за сваляне на кръвното, за предотвратяване развитието на полиорганна недостатъчност при пневмония, развиваща се на фона на коронавирусна инфек.ия.

Второ планира се да се направи оценка наистина ли приема на лекарството намалява вероятността от хоспитализация на заразените.

Съществува предположение, че препаратът може да действа на същите рецептори – ACE2, с които се свързва вируса, инфектиращ клетките, а след това неговият прием може да намали вероятността от разпространение на вируса в организма.

Учените отбелязват, че редовният прием на препарати, понижаващи кръвното, подобни на лозартан, точно обратното, могат да направят хората по-чувствителни към заразяването с SARS-CoV-2.

Това е свързано с факта, че заради продължителен прием на препарати за сваляне на кръвното на повърхността на клетките се появяват все повече рецептори на ACE2. Пробойните, от които може да проникне вируса, могат да станат все по-големи, а рискът от заразяване се увеличава.

6.Имуносупресори

Сериозната опасност за здравето на заразените представлява не толкова самият вирус, колкото и цитокиновата буря – хиперцитокинемия.

Така се нарича процесът, при който клетките на имунната система започват да отделят цитокини, при които клетките на имунната система започват да отделят цитокини в огромни количества – от тях страдат не само тъканите в огнището на възпалението, но и здравите тъкани наоколо и целият организъм като цяло.

Рискът от летален изход при цитокинова буря е много голям.

Бурята на фона на COVID-19 може да бъде спряна с помощта на тоцилизумаб, препарат, който е одобрен за използване при лечение на ревматоиден артрит и ювенилен ревматоиден артрит.

Тоцилизумаб блокира рецепторът, който свързва цитокинът интерлевкин-6.

Известно е, че фармацевтичната компания Roche е започнала клинични изпитвания, в рамките на които се проверява дали помага препарата за подобряване на състоянието при пневмония, предизвиквана от заразяване с COVID-19.

7.БЦЖ ваксина 

Няколко изследвания показаха, че в тези държави, в които се провежда редовна ваксинопрофилактика против туберкулоза епидемията се разпространява по-бавно, отколкото в тези, които никога не е имало такава като Италия и Испания. 

Горепосочените препарати са за експериментално лечение, тъй като все още няма официално одобрено такова, което да е преминало през всички фази на клинични изпитвания. Самолечението е противопоказно, затова в никакъв случай не трябва да се прибягва до такова при съмнения за коронавирусна инфекция.