Ограничаването на ежедневното хранене на възрастни с нормално или с леко превишаващо нормата тегло само с 300 калории, това са 6 бисквити Орео по-малко, понижава риска от диабет и от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от 2-годишно рандомизирано контролирано изследване, в което взели участие 218 души на възраст от 21 до 50 години, са описани в рецензирано медицинско издание.

По-малко калории, по-здраво сърце, дори и при нормално тегло

Дори преди наддаването на тегло да достигне нивото на затлъстяване, преяждането може да предизвика възпаление. Системното възпаление обикновено е свързано с т.нар. „западна диета” /преработени храни, прекалено много захар, въглехидрати, мазнини и червено месо/ и е значим рисков фактор за диабет, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, рак и ускорено стареене като цяло.

Една от стратегиите за разрешаване на проблема е хранене с ограничаване на калориите, предполагаща ограничаване на същите хранителни вещества. Нейните предимства са очевидни за хора с индекс на телесната маса над 25.

Според новото изследване известно ограничаване на теглото е полезно, дори теглото да е напълно нормално, с индекс на телесната маса под 25.

Този експеримент е част от продължаващия съвместен проект на Университета Дюк и Националните здравни институти на САЩ. Според изследователската хипотеза, не само свалянето на килограми, но и благодарение на това, че разходът на калории превишава тяхното потребление, протичат някои по-сложни метаболитни изменения.

Има нещо в ограничаването на калории, някакъв механизъм, който води до тези подобрения, което ние все още не разбираме.

След 2 години ограничения, маркерите на възпаление по-ниски

През първия месец на експеримента участниците преминали от 4 на 3-разово хранене, ограничавайки с 25% калорийния прием.

Те избирали от 6 различни хранителни плана с отчитане на собствените предпочитания и потребности. Също участниците посещавали групови и индивидуални консултации за облекчаване към преминаването на нова диета.

Същевременно членовете на контролната група продължавали да се хранят както обикновено и се срещали с изследователите веднъж на 6 месеца.

Учените отбелязват, че след 2 години ограничаване на калоричността биомаркерите сигнализирали за намаляване на възпалението и следователно на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и намаляване на когнитивните способности.