В православната традиция съществуват 4 многодневни поста. От 15 ноември 2022 г. започна вторият по продължителност от тях – Коледен и Рождествен пост, който ще продължи до 24 декември.

Макар и от 15 ноември да изминаха вече повече 2 седмици, то не е късно да се присъединим към Коледния пост и дори да се възползваме от това, че на днешния ден се разрешава риба и така плавно да навлезем към ограниченията в храненето.

Коледният пост – това е подготовка за Рождество Христово, време за пречистване, за молитва, за подреждане на мислите, за благи дела. Време, когато се отказваме от храните от животински произход, силно променяме своето хранене. Това неизбежно влияе на здравето и на общото състояние на човек.

Как правилно да се спазва поста, за кого е полезен и за кого не

През Средновековието всички са спазвали православните постове с цел духовно и физическо пречистване. Духовният компонент на поста е много важен аспект.

Основната идея на поста е, че всеки човек трябва да подхожда индивидуално към него. След като човек започва да спазва поста, организмът преминава в режим от един тип хранене към друг.

Естествено, до колко постът ще окаже положително влияние на човека и неговия организъм, зависи от пола, възрастта, духовното състояние. Ако човек, да кажем, разбира каква е същността на поста, защо го спазва, то тогава ще има резултат.

Ако пък се принуждаваме да гладуваме, то тогава може да се говори не за пост, а за съвсем различно явление както за психиката, така и за организма.

Ако изобщо не се яде, спазва се много строг пост, то започва разпад на белтъците. Външни симптоми – миризма на ацетон от устата, блясък в очите, който е характерен за треска.

Кой не трябва да пости

Не всички са длъжни да спазват пост. Например, децата, военни, пътуващи и бременните могат и да не постят. Традиционно децата започват да постят от 3-5-годишна възраст, но не толкова строго както при възрастните.

Клинично доказано е, че ограниченията на храненето, които се налагат заради поста, дават известна почивка на организма.

Постенето може да се прави само от здрави хора – без проблеми със стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, които не страдат от диабет и не са предразположени към това заболяване.

Също така не трябва да постят и тези, които извършват тежък физически труд или правят интензивни тренировки.

Всякакви дори минимални неразположения по време на прехода към постно меню или по време на пост трябва да бъдат посрещнати с особено повишено внимание.

За кого е полезен Коледния пост

За здрав човек многодневният пост не се смята за опасен, тъй като това не е пълно гладуване, а временно ограничаване на някои храни.

Постенето, несъмнено, оказва своето влияние върху биохимичните и метаболитните процеси в организма, но само ако се спазват точно ограниченията.

Полза от постното хранене еднозначно има, но по-скоро това е индивидуално за всеки, отколкото да се отнася за всички.

Важна част от поста е първия компонент, тоест духовният. За да може човек да се дистанцира от своите потребности да направи преоценка на ценностите си.

Тези процеси също оказват влияние на здравето и общото състояние. Но освен мислите за духовното, е необходимо да се погрижим и за храната, която консумираме по време на пост, да следим за качеството и за количествата.

С привикването към новия стил на хранене може да се промени и състоянието на човек.

Възможно е да се почувстваме по-бодри, да ни се стори, че очите по-силно блестят. Това се случва, поради промяна на тъканното дишане.

Спазването на Коледния пост, когато се направят промени в хранителния режим, оказва положително влияние – повишават се съпротивителните сили на организма като цяло. Укрепва се имунитетът, тъй като физиологичният стрес мобилизира защитните сили.

Отслабват ли тези, които постят

Често хората са убедени, че постенето е удобен инструмент, за да си устроят разтоварващи дни и да свалят няколко излишни килограма.

Наистина по време на пост могат да се свалят килограми. Така изключваме от менюто месо, мляко, сирене – всичко това са висококалорични храни. Постът обаче не трябва да се смята за ефективен инструмент за отслабване.

Как е най-добре да се храним по време на пост

Всяка хранене трябва да се състои от растителни храни, богати на растителни белтъчини, ядки, семена, някои зърнени. За да не ни прималява от глад, трябва да съчетаваме макроелементите както и обикновено – въглехидрати, растителни мазнини, белтъчини от растителни храни.

Например, ориз с бобови, палачинки от пълнозърнесто брашно или от трици.

Още един важен елемент – животинските мазнини не могат напълно да се заменят напълно от растителните.

С течение на времето белтъчините се превръщат в мазнини, особено ако постът е дълъг. Затова се препоръчва задължително да се ядат рибни ястия. По време на поста има много рибни дни, затова не трябва да се пренебрегват.