Може би повечето от вас не са чували за бруксизъм или поне не са били наясно с терминологията на самия медицински проблем.

Всъщност, бруксизмът е състояние, характеризиращо се със скърцане на зъби, по време на сън. Около 10% от хората между 20 и 70-годишна възраст страдат от бруксизъм.

Как се изявява бруксизмът

Много от потърпевшите от това състояние, осъзват много късно за самия проблем. Основните симптоми на този медицински проблем са:

  • Болки в челюстната става, които са най-силни през първите няколко часа след събуждане;
  • Главоболие през деня;
  • Изтриване и нарушаване на структурата на задните дъвкателни зъби;
  • Счупване на зъби;
  • Болка и крампи в челюстта;

В някои случаи, хората сами започват да чувстват, че скърцат със зъби през нощта. Макар и по-рядко, не е изключено, скърцането със зъби да се проявява и през деня, особено в моментите, когато човек е концентриран.

На какво се дължи скърцането със зъби

Бруксизмът може да е породен от множество причини. Смята се, че този проблем може да се предава в поколенията – тоест, ако някой от близките ви роднини страда от това състояние, то е твърде възможно да се случи и на вас.

Друга причина е силният и хроничен стрес. Много често, някои от хората, оплакващи се от по-горе изброените симптоми, са установили, че те са възникнали след продължителен стрес в професионалния или личния живот.

Установено е, че някои от вредните навици, които имаме могат също да бъдат фактор за възникването на бруксизъм. Например, прекомерната употреба на кафе и енергизиращи напитки, особено в по-късната част на деня.

Проучвания показват, че хората, които пушат непосредствено преди лягане са по-предразположени към този проблем.

Често, бруксизмът може да е последствие и от болестта на Паркинсон, както и да се развие, като страничен ефект, вследствие на приема на определени лекарства (обикновено такъм ефект дават антидепресантите).

Лекува ли се

Да, бруксизмът може да бъде излекуван. Не бива да пренебрегвате този проблем, тъй като в дългосрочен план, това състояние може да доведе до функционални нарушения, счупвания и други увреди на зъбите и челюстта.

На първо място е добре да помислите дали във вашия случай, състоянието не е провокирано от стрес, нежелана реакция от приема на медикаменти или друго болестно състояние.

Съществуват специални шини за бруксизъм, които променят захапката и мускулния тонус и в дългосрочен план могат да помогнат за справяне със състоянието.

При прегледът при стоматолог, вие ще се ориентирате дали причината не е в следствие на захапката и дали не се налага нейната корекция.

Понякога се препоръчват мускулни релаксанти или психотерапия.